Későn kapott észbe a BKV?

Későn kapott észbe a BKV?

Csütörtök reggelre az ország teljes területén visszavonták az ónos eső miatt elrendelt riasztást, a fővárosban pedig lassan-lassan elkezdték tisztítani a megállókat.

Az utasok bosszúságára még csütörtökön is sok megállót borított jég, latyak. Lapunk ezért megkereste a BKV-t, mi áll a hó- és jégmentesítés elmaradásának, illetve a megállók késedelmes takarításának hátterében, továbbá mi az oka annak, hogy számos helyen még a január közepén lehullott, majd megfagyott hó is balesetveszélyessé tette a gyalogos közlekedést.

A BKV érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy a január 12-én lehullott csapadék eltakarítását még aznap megrendelte a vállalat összes megállójára vonatkozóan. A takarítás folyamatosan zajlott, még a garanciális hibajavítási munkák is 2-3 napon belül befejeződtek. (Ennek ellentmond, hogy egyes megállókban, mint például Zuglóban az Amerikai út/Mexikói út M-nél, vagy a budai Szépvölgyi úton több helyen is hetekig jegesek voltak a peronok.) A munkálatok ellenőrzése ugyancsak megtörtént. – A kedden lehullott csapadék eltakarítását szintén aznap elrendeltük – állította a cég sajtóosztálya, hozzátéve, hogy a jelenleg kifogásolható megállókba folyamatosan visszarendelik szerződéses partnerüket, a B+N Zrt.-t, megrendelésüket pedig akkor tekintik teljesítettnek, amikor a cég a munkát maradéktalanul elvégezte.

Megkérdeztük a B+N-t is, ahol arról tájékoztatták lapunkat, hogy csak akkor végez síkosságmentesítést a cég, ha a BKV megrendeli, nem látnak a munkához automatikusan.

Amíg nem rendeli meg a takarítást a közlekedési vállalat, a cég nem végezheti el a munkát. Előfordult, hogy a BKV az utolsó pillanatban rendelte meg a takarítást. Ez azért is érdekes, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat jó előre jelezte, hogy havazás és ónos eső várható.

Hírdetés

A takarítást végző cég által közölteket erősíti a közlekedési vállalat szerdai közleménye is, amely szerint a BKV-val szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók kedden 14 órától takarították a vállalat több mint 5000 megállóhelyét és csomópontját, miközben az ónos eső már reggel esni kezdett.

A közlekedési vállalat lapunkkal korábban azt is közölte: az aluljárók és az oda levezető lépcsők tisztítása nem a BKV feladata. Ezért megkérdeztük a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-t, miért nem takarítják ezeket a lépcsőket. Dorogi Gabriella szóvivő leszögezte: csak azokat az aluljárókat takarítja a cég, amelyek a föld alatti gyalogátkelést segítik, így például a Blaha Lujza térit, vagy az Örs vezér terén lévőt. A 444.hu-val pedig azt is közölték, a létszámhiány és az influenzajárvány miatt nem tudják eltakarítani a jeget.

Az olyan gyalogos-aluljárókat, amelyek azért épültek, hogy az utasok megközelíthessék a megállókat (ilyen például a XIII. kerületi Népfürdő utcában található villamosmegálló, amelynek hetek óta jeges lépcsőiről a 444.hu közölt elképesztő képeket), nem a cég feladata tisztán tartani. A BKV szerint a Népfürdő utcai lépcsőt például a Budapest Közút (BK) Zrt.-nek kell takarítania. Ám erről a Budapest Közútnál nem hallottak. Almássy Kornél, a cég vezérigazgatója közölte: azoknál a fővárosi tulajdonú létesítményeknél, ahol a BK az üzemeltető, az FKF-nek kell takarítani. Ott, ahol a BKV a tulajdonos és az üzemeltető, a közlekedési cégnek kell elvégezni a síkosságmentesítést. Lapunk közben úgy értesült, a fővárosi takarítási-szolgáltatási piacot egy Fideszhez közeli érdekcsoport szeretné megszerezni a B+N-től.

Nemcsak a megállók takarítatlansága a probléma. Lapunkat az I. kerületből kereste meg egy olvasó, hogy a jeges járdán kétszer is hasra esett. Nem sérült meg, ám hiába kereste az önkormányzatot, nem ért el senkit, aki illetékes lenne. A 444.hu-nak egy elkeseredett anyuka küldött megdöbbentő képeket a XXII. kerületből, ahol egy iskola, egy óvoda és egy bölcsőde határolta területet borít hetek óta masszív jégpáncél. Telefonon azt közölték vele az önkormányzatnál, hogy minden nap felszórják a teret, ám ennek nyomát sem tapasztalta. Egy Facebookon keringő kép szerint a XVII. kerületi Erdősor utca sarkán egy járókeretes idős asszony takarította hólapáttal a latyakot. Így is lehet.

A jeges és megközelíthetetlen utcák miatt e héten elmaradt hulladékszállításokat egyébként a jövő héten pótolja Budapesten az FKF.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 02. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »