Későn adhatták ki a riasztást, sokak halát meg lehetett volna akadályozni

Későn adhatták ki a riasztást, sokak halát meg lehetett volna akadályozni

Későn adta ki a vulkánkitörés miatti riasztást a guatemalai katasztrófavédelem – sok áldozat halálát meg lehetett volna akadályozni. A közép-amerikai ország ellenzéke ezért független kivizsgálást követel. Az áldozatok száma jelenleg 99, de még mindig 200 eltűntet keresnek.

A vasárnapi vulkánkitörés áldozatait temetik Guatemalában. A láva és hamu 4 településen okozott kárt, ezek közül egyet teljesen el is pusztított a lávafolyam és az égből hulló sziklaeső. A közép-amerikai országban több mint 30 vulkán van, de ez volt az elmúlt 40 év legpusztítóbb kitörése. A túlélőket és az áldozatok holttesteit 3 napja több mint ezren keresik a romok között.

A pusztítás San Miguel Los Lotes-ban volt a legnagyobb gyakorlatilag megsemmisült a város, mindent vulkáni hamu és több tonnás sziklák borítanak.

„Amikor elkezdett szállni a hamu, tudtuk, hogy menekülni kell. Elkezdtünk rohanni a szomszéd falu felé, közben mindenki kiabált, hogy menekülni kell. A lávafolyam ott jött mögöttünk, csak Isten segítségével nem ért utol minket” – emlékezett vissza egy túlélő.

Hírdetés

A túlélők megmenekülése valóban kisebb csoda, a lávafolyam óránként 700 kilométeres sebességgel képes haladni, járművel se lehet elmenekülni az útjából.

„Hálás vagyok, hogy életben maradtam. Amikor menekültem és hátranéztem, nem tudtam, hogy vulkánkitörés van, azt hittem, hogy eljött a világvége” – fogalmazott egy másik túlélő.

Kedden volt egy újabb kisebb kitörés, ezután ismét megkezdődtek a kitelepítések. Az ellenzék független vizsgálatot követel a vasárnapi események miatt, mert az országok meteorológiai és vulkanológiai szolgálat még vasárnap dél előtt is azt írta, hogy nincs szükség a lakosság kitelepítésére, pedig a vulkán délután 4-kor kitört. Az ellenzék szerint emberi hanyagság volt a figyelmeztetés késleltetése.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »