Késnek az F-16-osok, orosz légi megfigyelők jönnek

Késnek az F-16-osok, orosz légi megfigyelők jönnek

Hétfőn kezdődik a honvédség kecskeméti légibázisán a három hétig tartó Load Diffuser hadgyakorlat. Az amerikai sztárvendégek F-16-osainak fele késik, a Nyitott égbolt szerződés keretében ismét oroszokat várnak.

A Load Diffuser ugyan tökéletesen illeszkedik a NATO Oroszország elrettentésére irányuló erőfeszítéseibe, az amerikai terminológiában „fogadó országbeli érzékenységnek” nevezett körülmény miatt a kommunikációban csak az általános szövetségesi együttműködési célokat domborítják ki.  Hivatalosan pedig az Ohio és Magyarország között immár két évtizede fennálló „állami partnerségi programon” belül kerül sor a Toledo melletti repülőtéren állomásozó 112. F-16-os század nyolc gépének áttelepülésére, a Gripenekkel felszerelt magyar vadászrepülők kecskeméti fészkébe. Azaz hogy csak kerülne: míg szombaton az alföldi bázisra megérkezett négy amerikai harci gép, a kontingens másik fele útközben időjárási vagy műszaki okokból elakadt, valószínűleg Izlandon. Kérdés, a gyakorlat ma délelőtti megnyitójára ideérnek-e. A hosszú, közel tíz órás átrepülést természetesen többszöri légi utántöltés teszi lehetővé, a szombati köteléket kísérő tanker Angliában szállt le. 

Hírdetés

Mint arról itt és itt hírt adtunk, az ohiói Légi Nemzeti Gárda (ANG) F-16-osainak előőrsét (földi személyzetet, kiszolgáló berendezéseket) szállító C-17-es szállítógépek érkezése és kipakolása azért volt különösen érdekes, mert egybeesett egy orosz óriásgép kecskeméti tartózkodásával. A Volga-Dnyepr cég An-124-ese a honvédség Oroszországban nagyjavíttatott Mi-17-es helikoptereit hozta haza Novoszibirszkből. De ezzel nem ért véget a nagyhatalmi csúcstalálkozók sora: információink szerint ma egy orosz An-30-as fotofelderítő gépet várnak Kecskemétre, mellyel a Nyitott égbolt szerződés értelmében Oroszországnak lehetősége van váratlan ellenőrzéseket végezni az aláíró államok (köztük minden NATO-ország) területe felett (ez persze vica versa érvényes, magyar An-26-osok is sokszor jártak ilyen céllal Oroszországban). Hogy az oroszok éppen akkor jönnek, amikor magyar mércével mérve nagy hadgyakorlat zajlik, illetve amerikaiak vannak itt, szintén nem szokatlan. Amikor a magyar Gripen-pilóták először tanulták a légi utántöltést egy amerikai KC-135-ös tanker segítségével, az Open Skies An-30-as újfent felbukkant.

A Load Diffuser hadgyakorlat három héten át, mától június 9-ig tart. Az amerikai F-16-osok és a magyar Gripenek mellé pénteken szlovén PC-9-es könnyű harci gépek is érkeztek Kecskemétre. A hivatalos amerikai közlemény rajtuk kívül horvát, szlovák és cseh résztvevőket is említ, ez utóbbiak otthoni bázisaikról, Caslavból és Szliácsról dolgoznak majd. A Honvédelmi Minisztérium közleménye, mely diszkréten elhallgatja, hogy amerikaiak dominálják a gyakorlatot, arra figyelmeztet, hogy „a megszokottnál nagyobb mértékű légi forgalom, valamint zaj- és hanghatás várható a Dunántúl, illetve Eger, Mezőkövesd, Poroszló települések térségében”. Az átláthatóságot hangsúlyozandó ugyanakkor az M1 ma élőben jelentkezett be a gyakorlat helyszínéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »