Kertész Ákos: „Mit is írtam? A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az!”

Kertész Ákos: „Mit is írtam? A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az!”

Nem tudom, mi szükség volt arra, hogy Németh Péter a Hírklikkben felmelegítse Kertész Ákos Kossuth-díjas író, filmdramaturg 2011-ben írt elévülhetetlen és elfeledhetetlen nyílt levelének fő állítását a magyarokról az Amerikai Népszavában, miszerint „A magyar genetikusan alattvaló”.

Az akkor óriási botrányt kiváltó minősítés felkavarta a politikai indulatokat. A Jobbik – minden bizonnyal ma ez már elképzelhetetlen lenne a párttól – az eset után azt firtatta, elveszi-e az állam a Gyurcsány Ferenc által átadott Kossuth-díjat. Halász János, akkor nemzetierőforrás államtitkár kijelentette, amennyiben Kertész nem kér bocsánatot elfogadhatatlan és védhetetlen írásáért, „a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra.” Szijjártó Péter, aki akkor a miniszterelnök szóvivője volt, pedig azt hangsúlyozta, „reméljük, hogy a bocsánatkérés meg fog születni.”

A Kossuth-díj aztán maradt, de a Fővárosi Közgyűlés 2011 végén törölte őt a díszpolgárok listájáról.

Kertész aztán Kanadába emigrált, ahol azóta is boldogan él.

Ám a mostani megszólalás arra utal, hogy mintha mégsem érzné olyan jól magát ott. Egyébként valószínűleg nem élt volna az MSZP-közeli Hírklikk adta lehetőséggel, hogy a portálon igyekezzen meggyőzni a közvéleményt arról, hogy őt akkor csak félreértették. Mert az nem is úgy van. Aztán elismételte ugyanazt, amit 2011-ben leírt. Mintha ez külön örömet okozna neki. Ezt írta:

A »nyílt levél« óta eltelt idő alatt, a magyarok ezer százalékig bebizonyították. Ha csak egyetlen ember mer föllázadni a hatalom ellen, már megcáfolt volna.” Ő szerinte a „genetikus” történelmi eredetet jelent, az értelmezés lehet írói szabadságának része. Amúgy az emberek számára kétségtelenül azt jelenti, amit a hétköznapokban értünk alatta a génekkel és a genetikával kapcsolatban. Egy írással foglalkozó embernek különösen tudnia kell, mekkora súlya van a szavaknak, mennyire nem mindegy, mikor milyen szóval fejezzük ki magunkat.

Egyébiránt a botrányt kiváltó alapmondat mellett sem túl hízelgő a magyarokra az a gondolatsor, amely szintén szerepelt az ominózus nyílt levelében.

Hírdetés

A járvány elleni nemzetközileg is kiemelkedően sikeres védekezés után különös bája van ennek a hosszú gondolatnak. Az is érdekes, hogy ez az idézet valahogy kimaradt Németh Péter szerecsenmosdatásából. Az persze nem, hogy a „demokráciát eltaposó Orbán Viktort is rajongva tudják szeretni a magyarok.”

Ha a Kertész-interjúval az volt a célja Németh Péternek, hogy beláttassa a magyar közvéleménnyel, hogy tévedett, amikor a kilenc évvel ezelőtti nyílt levelet olyan kemény elutasítással fogadta, akkor

A magyarok jól beszélik a saját nyelvüket, pontosan értik a szavak jelentését. Még a baloldalon is fölösleges eleve halálra ítélt kísérletekbe fogni, bár nyilvánvaló, hogy ott mindent jobban tudnak, ezt tudjuk jól.

Ha inkább az volt a célja az interjúval, hogy a demokráciát eltaposó Orbánról, tehát szerinte a diktátorról hozzon egy újabb közvéleményt hergelő interjút,

Mert lehet, hogy Kertész Ákos szerint Magyarország éppúgy nem ismeri a demokráciát, mint a jegesmedve a púpos tevét, s nincs az a tolmács, akinek a segítségével ő egyetértene Orbán Viktorral,

Olyannyira tiszta és nemes a demokrácia Magyarországon, hogy Karácsony Gergely is főpolgármester lehetett Budapesten.

Kocsis Máté parlamenti frakcióvezető az ilyen jelenségekkel kapcsolatban a Bayer Showban azt mondta, hogy

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »