Kerry szerint az amerikai hajó simán leszedhette volna az orosz gépet

Kerry szerint az amerikai hajó simán leszedhette volna az orosz gépet

John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette, hogy orosz harci repülőgépek agresszív módon többször átrepültek egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken.

Az amerikai diplomácia irányítója Miamiban a CNN hírtelevízió spanyol nyelvű adásának és a Miami Herald című lapnak adott interjújában beszélt erről.

Kerry elítélte, provokatívnak és veszélyesnek nevezte a történteket, s hozzátette, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépeket.

Hírdetés

„Meg kell érteni, hogy komoly dologról van szó, s az Egyesült Államokat nem lehet megfélemlíteni a nyílt tengeren sem. Az oroszok tudtára hozzuk, hogy ez mennyire veszélyes, s reméljük ilyesmi többé nem fordul elő” – fejtegette a külügyminiszter.

Kedden Szu-24-es harci gépek többször is közel repültek a USS Donald Cook nevű rombolójához a Balti-tengeren.

Egy gép mindössze kilenc méterre húzott el mellette, felkavarva a tenger vizét. A gépeken nem látszott fegyverzet, de a pilóták nem válaszoltak a hadihajó legénységének rádiós hívásaira. Orosz KA-27 Helix típusú helikopterek is megközelítették az amerikai hajót, és fényképeket készítettek róla.

Moszkvában csütörtökön az orosz védelmi minisztérium szóvivője nyilatkozott az ügyről, és azt mondta, hogy az oroszok tiszteletben tartották a biztonsági előírásokat. Az amerikai külügymisztérium szóvivője, John Kirby ugyanaznap azt mondta, hogy Kerry felveti az ügyet orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtóértekezletén, újságírói kérdésre válaszolva arról tájékoztatott, hogy Washington már megosztotta ebbéli aggodalmait orosz tisztségviselőkkel.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »