Kerítést emelnek Aradi Tibor elé

Kerítést emelnek Aradi Tibor elé

41. alkalommal adták át kedden a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóit és előadóit díjazó Karinthy-gyűrűt Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében. Az elismerést ebben az évben Aradi Tibor humorista vehette át, akit a Maksa híradóból, a Mikroszkóp Színpadról, illetve a Varga Ferenc Józseffel közös paródia-duóból is ismerhet a közönség.

Követve a hagyományokat, a Karinthy-gyűrűt minden évben Karinthy Frigyes születésnapján adják át: június 23-án, 24-én, vagy 25-én, attól függően, hogy melyik forrást nézzük – nyitotta meg a díjátadót Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztője. Emlékeztetett, a díjat Marton Frigyes és Szilágyi György alapították 1974-ben, és az első elismerést egy évre rá éppen Marton Frigyes kapta meg (két év múlva pedig Szilágyi György). Aradi Tibor fiatal, szerény és hatalmas lelke van – jellemezte a humoristát Sinkó Péter.

Varga Ferenc József, a Karinthy-gyűrű 2012-es díjazottja, beszédében felidézte Aradival közös pályájuk mélységeit és magasságait, majd Orbán Viktor miniszterelnök hangján köszöntötte barátját: „megvédjük a magyar emberek humorát, kerítést emelünk Aradi Tibor elé.”

Hírdetés

Az igazi laudáció abban áll, hogy a laudáló önmagáról beszél, hosszan – fogalmazott Fábry Sándor, aki tartotta is magát ehhez az elvhez. Mesélt brüsszeli részegségéről, a Márványterem kandallójáról, saját vendéglátóipari élményeiről, és végül néhány részletet megtudtunk Aradi Tiborról is. Ő olyan, hogy „ha bejön, akkor be van jőve”, eredendő kreativitását nem törte össze semmilyen színházi szakintézmény – mondta a díjazottról az egykori showman. Kiderült, hogy Aradi sokáig pincérként, avagy „leves postásként” dolgozott; hogy mióta a devizahitel és egy tolvaj elvitte a lakását és az autóját, egy sátorban él a feleségével; és hogy imádja fotózni a repülőket, de retteg a repüléstől.

Maksa Zoltán köszöntője után Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója átadták a Karinthy-gyűrűt Aradi Tibornak.

Köszönőbeszédében a humorista megemlékezett mentorairól, Orbán Sándorról és Maksa Zoltánról, és háláját fejezte ki Sas Józsefnek, Verebes Józsefnek, Sinkó Péternek, valamint Varga Ferenc Józsefnek, „aki nélkül az élete üres lenne és nyugodt”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »