Kerítés a horvát határon is

A magyar–horvát zöldhatáron életbe lépett a lezárás. Csütörtökön megjelentek az első földárverési hirdetmények, a Volkswagen pedig nyolc és fél millió járművet hív vissza az Európai Unióban. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

A magyar–horvát zöldhatáron életbe lépett a lezárás, de a törvényes átkelés továbbra is adott mindenki számára. Két tranzitzónában, Letenyén és Beremenden lehetőség lesz a menekültkérelem beadására – mondta Szijjártó Péter, és hozzátette: minden ugyanúgy fog zajlani, ahogy az történt szeptember 15-én a magyar–szerb határon, és ugyanolyan eredményeket is várnak az intézkedéstől.

A kormány információi szerint a migránsokat a magyar–szlovén határra szállítják, ezért Magyarország ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést a szlovén határon.

Orbán: Féleredmény született az EU-csúcson

Csütörtökön sor került az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára, az uniós tagállamok vezetői főként a migrációs válságról tanácskoztak.

Orbán Viktor miniszterelnök az esemény után úgy fogalmazott: az uniós állam- és kormányfők elfogadtak egy akciótervet arról, miként lehet Törökországot érdekeltté tenni abban, hogy ne engedje a menekülteknek elhagyni az országot. Ugyanakkor féleredményt értek el, hiszen fontos lépést tettek afelé, hogy Törökországgal megállapodjanak, viszont nem döntöttek a görög–török határ lezárásáról.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár különtalálkozója az Európai Néppárt vezetőinek megbeszélése után Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely / MTI

A Törökországgal tető alá hozott megállapodás-tervezetről Jean-Claude Juncker azt mondta: két célt szolgál; egyrészt, hogy azok a menekültek, akik már Törökországban vannak, maradjanak is ott, akik viszont Törökországon keresztül indulnának Európa felé, azok ezt ne tehessék meg.

Lázár: Nem vagyok az esélyesek között

Lázár János szokásos csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a kormány készen áll, hogy segítsen a csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnok pótlásában. Kitért arra is, hogy Magyarország december közepéig fogja eldönteni, milyen eljárást követ majd a kvótarendszert illetően.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter utoljára tartott közös kormányinfót Giró-Szász András társaságában. Nem tudok ultizni, nem beszélek nyelveket, nem tanultam meg kínaiul, szóval mindenki megnyugodhat, nem vagyok a miniszterelnökségre esélyesek között – közölte.

Hírdetés

Rogán: Közelebb kell vinni az emberek véleményét a kormányzáshoz

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda leendő vezetője a parlament igazságügyi bizottságának pénteki ülésén, miniszterjelölti meghallgatásán beszélt terveiről. Mint mondta, az elmúlt öt és fél év kormányzása során akkor hoztak jó döntéseket, ha meghallgatták az emberek véleményét, és akkor döntöttek rosszul, amikor ezt kihagyták.

A munkamegosztással kapcsolatban kiemelte: Orbán Viktor kormányfő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterre támaszkodik az államigazgatás irányításában, rá pedig abban, hogyan lehet eljuttatni az emberek véleményét a kormányzásba. Az igazságügyi bizottság végül hét kormánypárti igen szavazattal, négy ellenzéki nem szavazat ellenében támogatta Rogán Antal miniszteri kinevezését.

Kezdődik az állami földek értékesítése

Megjelentek az első földárverési hirdetmények csütörtök éjjel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján, a földalapkezelő a 3 hektárnál nagyobb állami földrészleteket kívánja nyilvános árverésen értékesíteni. Lázár János hangsúlyozta: a kormány az árveréseken szeretné a legjobb árat elérni, az áron aluli értékesítést elképzelhetetlennek nevezte. Megjegyezte, hogy a befolyó pénzt egy beruházási alapba gyűjtik. A nyilvános árverések november 16-án kezdődnek.

Mégsem Andy Vajna lett a TV2 tulajdonosa

Hiába tett látványos külsőségek közepette bejelentést csütörtökön Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos és médiavállalkozó a TV2 „jövőbeli tulajdonosaként”, hogy leigazolta a médiacsoport vezérigazgatójának Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi vezérét, úgy tűnik, az érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. TV2-s tulajdonszerzése nem valósul meg, kedden ugyanis egy másik vállalkozás már megvette a televíziót.

A Megapolis Media Zrt., Fonyó Károly cége az alábbiról tájékoztatta az MNO szerkesztőségét: „2015. október 13. napján megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált.”

A Megapolis 2011-ben jött létre, kizárólagos tulajdonosa Fonyó Károly, aki Simicska Lajos médiavállalkozásait régóta irányítja. Február 16-án a Nemzet Kft.-ben fennálló üzletrészének döntő hányadát Simicska a Megapolis Media Zrt., valamint a Pro-Ráta Holding Zrt. részére értékesítette. Simicska Lajos a Hír TV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról ugyanezen a napon lemondott, részvényeit szintén a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg.

Nyolc és fél millió járművet hív vissza a Volkswagen

A német autógyártó konszern szerdán bejelentette, hogy a jövő év januárjától 8,5 millió járművet hív vissza az Európai Unióban. A károsanyag-kibocsátási botrányban érintett EA 189 típusú dízelmotorral üzemelő járműveket rendelik be a szakszervizekbe javításra.

Pótselejtezőre készül a magyar csapat

A legrosszabb forgatókönyv jött össze az A csoportban, így nem sikerült egyenes ágon kijutni az Európa-bajnokságra. A magyar csapatnak az kellett volna az egyenes ági továbbjutáshoz, hogy Kazahsztán ne nyerjen Lettországban, ám az ázsiai csapat egyetlen gólt szerezve győzött. Még ennek ellenére is összejöhetett volna a kijutás, ha a törökök nem nyernek Izland ellen, ám Fatih Terim tíz emberrel játszó válogatottja a 89. percben gólt szerzett.

Fotó: Isza Ferenc / Europress/AFP

Magyarország pótselejtezőre kényszerül, az összecsapásokat november 12. és 14., illetve 15. és 17. között rendezik. Vasárnap derül ki, melyik válogatott lesz Bernd Storck szövetségi kapitány csapatának ellenfele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »