Kérhető a burgonyatámogatás

Kérhető a burgonyatámogatás

A kormány múlt heti ülésén fogadták el azt a kormányhatározat-tervezetet, melynek értelmében kis értékű, de minimis támogatással segítik az étkezési burgonyát termelő gazdákat. A keddi Hivatalos Közlönyben meg is jelent a 782-es kormányrendelet, így az érintettek már igényelhetik a támogatást. 

A kéréseket a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz vagy területi irodáihoz lehet leadni. A határidő szűkös, július 15. az utolsó nap, amikor kérhető a támogatás, ezért ajánlott minél előbb beszerezni a szükséges dokumentumokat, leadni a kérvényt – tudtuk meg Kozma Béla igazgatótól.

Az erdővidéki burgonyatermelők Baróton a polgármesteri hivatalban lévő irodához nyújthatják be kéréseiket, a felső-háromszékiek Kézdivásárhelyen a 12-es udvartérben (a patikamúzeum mellett) lévő kirendeltséghez, míg a sepsiszéki, Olt menti gazdák egyenesen az igazgatósághoz fordulhatnak. Az orbai­székiek számára a napokban születik megoldás.

A támogatás értéke legtöbb 200 euró hektáronként. A keretösszeg hárommillió euró, ez a 200 euróval számolva 15 ezer hektár támogatására elégséges. Ha viszont ennél nagyobb területre igényelnek támogatást a gazdák, a hektáronkénti összeg csökkenhet. Ellenben ha kisebb lesz az igény, a hektáronkénti összeg nem fogja meghaladni a 200 eurót.

Hírdetés

Azok a gazdák jogosultak a támogatásra, akik legalább 0,3 hektáron termelnek étkezési burgonyát, a területtel be vannak jegyezve a gazdalajstromba. Hektáronként legalább 15 tonnás termést kell elérni, ebből hatezer kilogrammot november 30-ig kell értékesíteni. A fennmaradt mennyiség raktározható, a tárolás tényét igazolni kell.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint az érdekelteknek a következő dokumentumokat kell csatolniuk igénylési iratcsomóikhoz: – az igénylő vagy jogi képviselő, felhatalmazott (a felhatalmazást közjegyző előtt kell hitelesíteni) személyazonosságijának másolata – a termelői engedély (atestat de producător) másolata – oda kell figyelni, hogy az engedély 2022. december 31-én még érvényes legyen – a kereskedelmi kamarai, illetve egyesületek és alapítványok jegyzékébe való bejegyzés, vagy annak az iratnak a másolata, melynek alapján a tevékenységét végzi az igénylő – működő bank- vagy kincstári számla igazolása – 2022-es gazdalajstormi (Registru agricol) bejegyzés, melyből kiderül, az igénylő mekkora területen termel étkezési burgonyát – a terület tulajdonjogától függetlenül – nyilatkozat a 2-es mellékletben lévő űrlap szerint (ennek értelmében az igénylő többek között vállalja, hogy a betakarítás megkezdése előtt írásban – e-mailben vagy postai úton – értesíti az igazgatóságot a betakarítás megkezdésének időpontjáról, hogy az illetékesek időben megejthessék a termésmennyiség felbecsülését; a bejelentést a betakarítás előtt legtöbb tíz, legkevesebb két nappal kell megejteni – húzta alá Kozma Béla).

Az igénylések elektronikus úton is benyújthatók, ebben az esetben a dossziéban szereplő minden oldalra rá kell írni: „conform cu originalul”. 

Az igénylés után következik a helyszíni szemle, ellenőrzik a burgonyaparcella meglétét, megtörténik a termésmennyiség becslése is – mondta el Kozma Béla.

A támogatás igénylési űrlapjába be kell írni azoknak a de minimis támogatásoknak az értékét, melyeket a 2020–2022-es időszakban kapott az igénylő. Az előírások szerint ezek összértéke nem haladhatja meg a 20 ezer eurót.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »