Keresztes hadjárat a korrupció ellen – A ghánai püspökök nyilatkozata

Keresztes hadjárat a korrupció ellen – A ghánai püspökök nyilatkozata

November 4. és 12. között tartotta éves ülését a ghánai püspöki konferencia, amely a tanácskozás után kiadott nyilatkozatában felszólította a 32 millió lakost számláló nyugat-afrikai ország állami vezetőit, hogy határozottan lépjenek fel a „vesztegetés és a korrupció” ellen, amely valóságos betegsége az egész földrésznek.

„Ghánának élére kell állnia a korrupció ellen indított keresztes hadjáratnak” – hangsúlyozták a ghánai katolikus püspökök. „Kerüljünk minden olyan magatartásformát és cselekedetet, amely támogatja, előmozdítja és elnézi a vesztegetést és a korrupciót” – olvasható közleményükben, amely felszólítja Nana Akufo-Addo ghánai elnököt, hogy „tanúsítson valódi elkötelezettséget a korrupció elleni harcban, s az állambiztonsági és titkosszolgálati erők segítségével nyomozza ki a korrupciógyanús ügyeket, s adja vissza jogos tulajdonosuknak az ellopott anyagi forrásokat”.

A ghánai püspökök tavalyi ülésük után kiadott dokumentuma már felsorolt egy sor nehézséget, amely az országot fenyegeti, új közleményükben pedig sajnálattal állapítják meg, hogy számos nehézség továbbra is fennáll, „többek között a magas megélhetési költségek, a magas infláció, a fiatalkorúak munkanélkülisége, a vesztegetés, a korrupció és a harácsolás”. „A gazdasági problémák kezdenek elviselhetetlenné válni a ghánaiak számára. Az emberekkel folytatott beszélgetéseinkből kiderül, hogy az ország lakói mérgesek, frusztráltak és csalódottak” – fogalmaztak a püspökök, hozzátéve, hogy „sürgősen olyan lépésekre van szükség, amelyek csillapítják az emberek haragját és frusztrációját”. A gazdasági problémákról szólva kiemelték, hogy „az évek során a kormányok nem vezettek be olyan rendszereket, amelyek ellenállóvá teszik az országot a gazdasági megpróbáltatásokkal szemben”, és a kialakult helyzetben különösen fontos, hogy senki ne próbáljon „igazságtalan gazdasági előnyre” szert tenni, „még szegényebbé téve ily módon az egyszerű embereket”.

Hírdetés

A püspökök sürgetik, hogy „jelentősen csökkentsék az állami tulajdonban lévő vállalatok és a kormány alkalmazottainak számát”, támogassák „a megújuló energiaforrások, például a napenergia használatát”, építsék le „a feketepiacot és a pénzmosást”, s támogassák a helyben előállított termékek árusítását abban az országban, amelynek nemzeti valutája az év eleje óta 40 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben.

Forrás és fotó: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »