Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában

Keresztény egyetemen mészároltak Kenyában

Száznegyvenhét halálos áldozatot követelt az a mészárlás, amelyet iszlamista terroristák rendeztek múlthéten a kenyai keresztény Garissa Egyetem épületeiben.

A közel százötven halott mellett hetvenkilenc sebesültje is volt annak a mészárlásnak, amit a szomáliai Al-Shabab követett el Kenyában. Az ország védelmi egységei a támadást követően körbevették az egyetemet és közel hatszáz embert evakuáltak ki. Majd betörtek az épületbe és négy terroristával végeztek.

“Ez egy nagyon szomorú nap a kenyaiaknak” – mondta a belügyminiszter, Joseph Nkaissery. Ilyen súlyos terrocselekmény azóta nem történt az országban, mióta 1998-ban bombatámadás érte az amerikai nagykövetséget. Akkor kétszáz ember vesztette életét.

A mészárlásért a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet vállalta a felelősséget. A szélsőséges iszlamisták a 2013 szeptemberében egy bevásárlóközpontban rendeztek vérfürdőt hatvanhét embert öltek meg.

Hírdetés

Az egyetem hajnali imádságasorán az  iszlamista fegyveresek a diákok közé vegyültek el, majd elkezdtek lövöldözni és túszokat ejteni.  Majd a kollégium felé támadtak ahol több mint 350 diák lakik.

“Ez az a pillanat az ország minden lakosa számára, amikor ébernek kell lenni és szembe kell szállni az ellenséggel” – nyilatkozta Uhuru Kenyatta miniszterelnök.

A védelmi minisztérium magas szintű körözést adott ki egy Mohamed Muhamud nevű terroristára, aki fontos szerepet játszhatott a merénylet elkövetésében. A hatóságok 215 ezer dollárnyi nyomravezetői díjat tűztek ki az al-Shabaab terrorszervezet tagjára.

Orientalista.hu  Zenobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »