Keresztelni lehet, de keresztszülők nélkül – Szicíliában az Egyház küzd a maffia befolyása ellen

Keresztelni lehet, de keresztszülők nélkül – Szicíliában az Egyház küzd a maffia befolyása ellen

A cataniai egyházmegyében, Szicíliai keleti részén május 25-én lépett életbe az a rendelet, amely három évre felfüggesztette a keresztapák és keresztanyák jelenlétét a keresztelőkön, mert túl sok keresztapa került ki a szervezett bűnözés köreiből.

Salvatore Gristina cataniai érsek, a szicíliai püspöki konferencia elnöke azt reméli a döntéstől, hogy a keresztény közösség megérti, mit jelent valójában a keresztapaság, ami nem csupán formális gesztus, társadalmi szokás. 

A rendeletet 2020. március 4-én írta alá az érsek, és húsvét előtt elküldte minden cataniai papnak. Idén május 25-étől három éven keresztül a keresztelő és a bérmálkozás alkalmával az egyházmegye templomaiban és plébániáin a keresztelendők és bérmálkozók mellett nem állhat ott az az ember, akinek az Egyház ősi hagyománya szerint a feladata a hit útján való kísérés. Nem véletlenül, a rendelet meg is magyarázza a döntést: „Napjaink társadalmi-egyházi környezetében a keresztapák és keresztanyák jelenléte gyakran formális kötelezettség vagy társadalmi megszokás, amely során meglehetősen elveszik a hit dimenziója.” Hozzáteszi: „Figyelembe kell venni azt is, hogy sok, a feladat betöltésére javasolt személy családi körülményei bonyolultak és nem rendezettek, és ez még kényesebbé teszi a helyzetet.”

Salvatore Genchi, az egyházmegye általános helynöke tisztázta, hogy nem eltörlik a keresztszülőség intézményét, hanem három évre felfüggesztik. A döntésben nagy szerepe volt annak, hogy meghallgatták az egyházmegye papjait, akiket érzékenyen érintett ez a probléma. Remélik, hogy az évek során a helyzet megváltozik, és valóban olyanok jelentkeznek keresztszülőségre, akik tanúságtevők szeretnének lenni a gyermekek hitbeli útján.

Idén szeptember 30-áig azok a szülők, akik a dekrétum megjelenésének pillanatában a plébániájukon már bejelentették a keresztelőt, bérmálkozást, és meg is nevezték a keresztszülőket és bérmaszülőket, még szervezhettek szertartást a jelenlétükben.

Várhatóan más szicíliai egyházmegyék, így a Mazara del Valló-i is követi majd a cataniai rendelkezést, ott januártól vezetik be, hogy a keresztelőket keresztszülők nélkül tartják meg.

Hírdetés

A New York Times október 16-án részletes riportot szentelt az ügynek. Jason Horowitz utánajárt a cataniai döntés okainak. Hangsúlyozza, hogy az egyházmegyében a keresztszülő alakja elvilágiasodott, és túlságosan gyakran olyan érdekek kötődtek hozzá, amelyek igencsak távol vannak a hittől: a családi kötelékek, sokszor a szervezett bűnözéshez kötődő alakokkal való kapcsolatok megerősítése a cél, sok család igyekszik jobb helyzetbe kerülni a helyi hatalmasokkal való kapcsolatok segítségével, akiknek éppen ezért több tucat keresztgyerekük is van.

Jason Horowitz A keresztapák földjén, ahol betiltották a keresztapaságot címmel írt riportjában idézi Giuseppe Fiorini Morosinit, a reggio-calabriai egyházmegye korábbi érsekét: a helyi maffiaszervezet, a ’Ndrangheta uralta területeken működő egyházmegye vezetője 2014-ben már tíz évre szerette volna felfüggeszteni a keresztapaság intézményét. Elmondta az amerikai újságírónak, hogy levelet küldött ez ügyben Ferenc pápának, amelyben leírta, hogy a keresztapák szerepét már nagy részben a maffiózók vették át. A New York Times riporterének információja szerint Angelo Becciu, aki akkor vatikáni helyettes államtitkár volt, azt válaszolta levelére, hogy akkor vezethetik be, ha minden calabriai püspök támogatja a döntést.

A szicíliai egyház évtizedek óta igyekszik csökkenteni a maffiózók befolyását, II. János Pál agrigentói látogatásakor különösen felhívta a figyelmet ennek fontosságára. Az acirealei egyházmegye püspöke, Antonino Raspanti nemrég megtiltotta, hogy azok a maffiafőnökök, akik életükben nem tanúsítottak megbánást, egyházi temetésben részesülhessenek.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Famiglia Cristiana; Corriere della Sera

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »