Kereszt- és épületmegáldás a felújított sátoraljaújhelyi Szent Anna Szeretetotthonban

Kereszt- és épületmegáldás a felújított sátoraljaújhelyi Szent Anna Szeretetotthonban

Alig öt éve bízták a Miskolci Egyházmegyére a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek a Sátoraljaújhelyen általuk már két évtizede működtetett idősek otthonát. A közelmúltban szükségessé vált az épület felújítása. Az április 16-án tartott ünnepélyes házszentelés alkalmával Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök az udvaron nemrég felállított keresztet is megáldotta.

Az evangélium szerint

Az üdvösség a Biblia nyelvén egyszerre jelentett boldogságot, megváltást, örömet és jólétet adó áldást Isten részéről – mondta köszöntőjében a főpásztor a házszentelés szertartásán.

A húsvéti időszakban nap mint nap énekeljük: „kereszt által lett az egész világ öröme.” Az az üdvösség, az az áldás és boldogság, amely Isten ajándéka, olykor a kereszttel jár együtt – hangsúlyozta Orosz Atanáz.

A most megszentelt keresztre utalva a püspök úgy fogalmazott: „Hány és hány gondozott, ápolt, itt lakó testvérünknek van szüksége az ő keresztjére és áldására. Mert szobáinkban kis keresztek eddig is voltak, és valljuk be, nemcsak a szobáinkban, hanem az életünkben is.

Mert amíg a kis keresztjeinket másokra akarjuk áthárítani, addig nem lesz igazán nyugtunk, az örömünk nem lesz teljes. Aki viszont tudomásul veszi saját keresztjét, elfogadja a mindennapokkal együtt járó nehézségeket, az Jézus Krisztussal együtt tekint az üdvösség és az örök boldogság felé.”

hangsúlyozta a miskolci megyéspüspök, majd e szavakkal zárta beszédét: „a mai napon csak kívánni tudom, hogy az üdvösség ne csak a házra, a falakra köszöntsön be, hanem minden egyes szobában az ott lakókra is”.

Hírdetés

A jeles alkalmat Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere; a Miskolci Egyházmegye szociális feladatainak ellátásért felelős munkatársai; az ózdi szeretetotthon vezetői és a sátoraljaújhelyi otthonban szolgáló felekezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ünnepi beszédében kifejtette: az egyházak országszerte több mint negyedmillió emberen segítenek önzetlenül, rendszeresen, a hét minden napján, a csecsemőktől az idősekig, különböző intézményekben. Ennek óriási szerepe van társadalmunkban, ebben a munkában pedig az állami és az egyházi fenntartók egymásra vannak utalva. Csak így lehet közösséget építeni – szögezte le az államtitkár, aki külön is méltányolta a görögkatolikus egyház szociális feladatvállalását.

A Szent Anna Szeretetotthonban megvalósult beruházás a mai kor előírásainak és elvárásainak megfelelő környezetet teremt a gondozottaknak és az itt dolgozóknak. A beruházást az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program tette lehetővé. A projekt keretén belül a nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg az otthon mindkét épületrészén.

Az udvaron, az épület főút felőli oldalán felállított kereszt is összefogásnak köszönhető: az ellátottak és hozzátartozóik, az itt dolgozók és több jó szándékú ember pénzét, munkáját, erejét, imáját ajánlotta fel elkészítéséhez.

„Amikor az udvaron megszentelt korpuszra tekintünk, jusson eszünkbe a Megváltó, aki bár testileg elszunnyadva vállára ejti fejét, mégis biztat bennünket, hogy ha bármilyen formában is őreá hagyatkozzunk, akkor elfogadja gyöngeségeinket, még elbóbiskoló imáinkat is, mert ő az, aki üdvösség felé vezet minket” – mondta kereszt megáldásakor Orosz Atanáz püspök.

Forrás: Varga-Juhász Bernadett/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »