Kereskedelmi világháborúra készülnek Brüsszelben, már készítik a “vámbombákat” az USA számára

Kereskedelmi világháborúra készülnek Brüsszelben, már készítik a “vámbombákat” az USA számára

Az Európai Unió nem bízza a véletlenre, és már most a kereskedelmi háború eszkalálódására készül, és válaszintézkedéseket készített elő az USA-val szemben, ha Trump tovább akarná növelni az Unió termékeire kivetett vámot.

Az EU többek között a szója, a mandula, a mogyoró, a bor, a parfümök és az amerikai gyártmányú telefonok importvámját tervezi bevezetni, ami 300 milliárd dollárnyi (255 milliárd eurónyi) terméket érintene – amennyiben az USA súlyosbítja a most érvényben lévő, európai termékek kárára hozott vámintézkedéseket.

Az elmúlt héten „ingatag magatartása miatt” címlapra kerülő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az EU kereskedelmi főmegbízottja, Cecilia Malmström jövőhéten, szerdán látogatják meg Donald Trump amerikai elnököt Washingtonban, hogy kompromisszumos megoldást találjanak.

A német Bild napilap értesülései szerint Brüsszel kettős stratégiát követ. Egyrészt, szeretné elérni a már érvényes amerikai importvámok lefaragását. Amennyiben Trump nem tágít, és eszkalálja a kereskedelmi háborút, Brüsszel kemény intézkedéseket vezet be. A fentebb említett 300 milliárd dolláros csomag a német lap értesülései szerint nem feltétlenül jelenti a plafont, és az EU még keményebb válaszra is hajlandó.

Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin szombaton (júl. 21-én) jelezte európai partnereinek a Buenos Aires-i idei G20 csúcson, hogy az USA hajlandó tárgyalni.

Hírdetés

Az idei G20 csúcson egyébként épp a kereskedelmi háború a központi téma. A világ vezető hatalmainak pénzügyminiszterei és jegybank-elnökei kijelentették, hogy a „kereskedelmi és geopolitikai feszültség kockázatot jelent a globális gazdasági fejlődésre”.

A közös nyilatkozat eddig javasolt szövegezése szerint ez a feszültség „még feloldható, ha a fejlődő országok jobban védekeznének a külső sokkoktól, és ha „sikerrel veszik a piaci volatilitás és a tőkeáramlások kihívásait”.

A jelenlegi csúcs résztvevői megerősítették a tavalyi, Hamburgban rendezett G20-találkozón elfogadott célkitűzéseket, kiemelve, hogy a globális kereskedelem a gazdasági növekedés motorja. És persze, „szükséges az egymás közti párbeszéd intenzívebbé tétele”.

Teraz.sk

Nyitókép: eTrend.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »