Kereskedelmi Szövetség: az élelmiszerek ára mellett a minősége is fontos

Kereskedelmi Szövetség: az élelmiszerek ára mellett a minősége is fontos

„Tekintettel arra, hogy az energiaárak terén lecsillapodtak a piaci folyamatok és az infláció több hónapja csökkenő tendenciát mutat, 2024-ben nem számítunk az élelmiszerárak kedvezőtlen alakulására. Reményeink szerint az élelmiszerárak terén stabil marad a helyzet, és 2024 a normalizálódási folyamatok éve lesz, azonban nem zárhatók ki a természetes ármozgások, amelyeket számos külső tényező (tőzsdei ingadozások, időjárás, szezonalitás, termés, az állattenyésztésben az állatok esetleges betegségei stb.) befolyásol.

Különösen a friss árufajták érzékenyek a világtőzsdei árfolyamok alakulására és a szezonalitásra” – mondta ezzel kapcsolatban Filip Kasana, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke.

„A szövetség tagjai egységesen azon a véleményen vannak, hogy az élelmiszer-értékesítés terén az államnak nemcsak az alacsony árakra kell fordítania a figyelmét, hanem elsősorban az élelmiszerek minőségére, eredetére és biztonságosságára. Végül, de nem utolsósorban az államnak törekednie kell arra, hogy vidéken is biztosítsa az élelmiszerek elérhetőségét“ – hangsúlyozta Zuzana Holičková, a Kereskedelmi Szövetség ügyvivő titkára.

Elmondása szerint az energiaárak normalizálódtak, és a kormány döntése alapján meghosszabbították a járulékkedvezményt az élelmiszerek előállításában érintett munkáltatók számára is, ezért a kereskedők okkal számítanak arra, hogy a termelési költségek csökkenése az élelmiszerek értékesítési árában is meg fog jelenni.

Hírdetés

A járulékfizetés részleges elengedését az élelmiszeripari munkáltatók számára a Szlovák Kereskedelmi Szövetség az agrár-élelmiszeripar működésén belüli stabilizációs intézkedésnek tekinti, de a hazai élelmiszer-termelés versenyképességének növelése érdekében hosszú távra szóló hatású állami intézkedésekre van szükség.

Kasana szerint az ár kétségkívül fontos tényező a legtöbb fogyasztó vásárlási döntésében, de nem az egyedüli. A Kereskedelmi Szövetségben tömörülő szlovákiai kereskedelmi hálózatok szerint a kormánynak elsősorban az élelmiszerek minőségére, eredetére és biztonságára kellene a hangsúlyt helyeznie. A kereskedelemnek elvileg nem okoz gondot az árfigyelés, de a túlzott erőfeszítés a lehető legalacsonyabb élelmiszerárak érdekében aránytalan nyomást gyakorolhat a termelőkre, ami a termékek gyengébb minőségében is megnyilvánulhat.

„A fogyasztó számára a valódi értéknek elsősorban a termék megfelelő minőségét kell tekinteni, amelyből a megfelelő ár származtatható. A becsületes kereskedelem alatt mi a minőségi szlovák termék kínálatát értjük, a fogyasztó számára kedvező áron – tette hozzá Kasana.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »