Kérem, miért van itt egy magyar zászló?

Élesen bírálta Gheorghe Falca, Arad román polgármestere hétfőn a rendőrséget és a prefektúrát, amiért a polgármesteri hivatalban elhelyezett magyar nyelvű oklevél, valamint a helyi magyar iskolára kitűzött magyar nemzeti zászló ügyében tájékoztatást kértek.

Az elöljáró egy hétfői sajtótájékoztatón közölte, hogy az aradi rendőrség és a prefektúra az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű szélsőjobboldali román szervezet helyi vezetőjének feljelentése nyomán magyarázatot kért a polgármesteri hivataltól, hogy Bognár Levente alpolgármester irodájának közelében miért van kifüggesztve egy magyar nyelvű oklevél.

Hasonló átiratot kapott az aradi Csiky Gergely Főgimnázium vezetősége is az iskolára kitűzött egyik zászló miatt. A polgármester meglepődésének adott hangot, hogy a rendőrség ilyen ügyekkel foglalkozik. Kijelentette: értelmetlen a rendőrség kezdeményezése, de válaszolnia kellett a hivatalos átiratra, amelyben tájékoztatást adott az oklevél tartalmáról és kifüggesztésének körülményeiről. Mint mondta, az oklevél egy fénymásolat arról a dokumentumról, amely szerint 1869-ben a város díszdoktori címet adományozott Aczél Péter polgármesternek. Az oklevél egy kiállítás része, amelyet az Arad megyei múzeum szervezett. Ennek keretében a várossal kapcsolatos régi dokumentumokat mutatnak be.

Hírdetés

A rendőrség érdeklődésének középpontjába került magyar zászlót az aradi iskola az egyik magyarországi testvérintézménytől kapta. Gheorghe Falca elmondta, hogy a gyulai román iskolában csak a román zászló van kifüggesztve, ennek ellenére a magyar hatóságok nem viselkedtek úgy, mint a románok.

„Áprilisban kapok egy oklevelet Budapesten, és természetes, hogy kiteszem a polgármesteri hivatalban. A Gyulán működő Nicolae Balcescu Román Gimnáziumban csak egyetlen zászló van kifüggesztve, a román, de senki nem haragudott meg ezért. Magyarország Romániával együtt része az Európai Uniónak, ezért, kedves prefektúra és rendőrség, azt hiszem, sok egyéb fontosabb dolgotok van, mint hogy arról kérdezzetek, miért vannak oklevelek az intézmény falain, és mit jelképeznek ezek. Azt hiszem, ez már sok” – mondta Arad polgármestere a Mediafax hírügynökség jelentése szerint.

Romániában – főleg a magyarok által többségben lakott Székelyföldön – az elmúlt években vita alakult ki a magyar többségű önkormányzatok és a román állami intézmények között arról, hogy milyen körülmények között használhatók a magyar nemzeti és a székely jelképek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »