Kerékpárra fel!

Kerékpárra fel!

A kerékpár sokak kedvenc járműve. Akad, aki drótszamárnak is nevezi, bár manapság ez már kiveszőfélben van, ahogy élő szamarat is ritkán láthatunk. Biciklizni jó dolog, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen pattannak nyeregbe, kivált ha erre megfelelőek a körülmények.

Mostanában bizony már faluhelyen sem mindig biztonságos a kerékpározás a megnövekedett gépjárműforgalom miatt, ezért is dönt sok önkormányzat arról, hogy kerékpárutakat épít, ahol a természetjárók, akár gyalog is, nyugodtan útra kelhetnek.

A csallóközi Nyárasdon az elmúlt években komolyan vették ezt a lehetőséget és több sikeres pályázatnak köszönhetően, a kistérség más településeivel összefogva elkészült az a kerékpárút, amely a községet Dunaszerdahellyel köti össze. Az EU szívesen támogat határon átívelő projekteket, így került kapcsolatba három dél-morvaországi falu, valamint Nyárasd és közösen megpályáztak egy nagyobb összeget, amelyből egyrészt Csehországban, másrészt a Csallóközben lehetett megépíteni a kerékpárutat.

Hírdetés

Mint Bacsó László nyárasdi polgármester elmondta, minél később érkezik meg a pénz, annál többe fog kerülni a megvalósítás. Amennyiben a két település közötti teljes szakasz elkészül, akkor Nagymegyerről Dunaszerdahelyre biztonságos körülmények között biciklin is eljuthatnak a kerékpározás hívei, mivel Ekecset és Nagymegyert már évek óta úgyszintén kerékpárút köti össze. A távlati tervek között szerepel az, hogy Nagymegyerről kerékpárút vezessen Magyarországra a medvei hídon át, és ezzel már a Csallóköz és Győr környéke összekapcsolódhatna ilyen módon is.

A kerékpárút most elkészült szakaszának ünnepélyes átadásán sokan megjelentek és elsőkként a helyi alapiskola tanulói kerekeztek végig rajta. Az iskolában egyébként ma sportnapot tartottak és mindenkinek kerékpáron kellett megjelennie a tanítás kezdetén. Eljöttek a három dél-morvaországi település képviselői is és bár Nyárasdot még kerékpáron nem tudják elérni, a baráti kapcsolatot ez a közös pályázat megalapozta.

A kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővülésével olyan térségek is az érdeklődés fókuszába kerülhetnek, amelyeket korábban mellőztek vagy nem tartottak érdekeseknek.

A mai ünnepségen ugyan nem említették, de Nyárasd neve a felvidéki kerékpározás történetébe már közel fél évszázaddal ezelőtt bekerült. Az éppen megalakulásának 65. évfordulóját ünneplő prágai Ady Endre Diákkör diákjai voltak azok, akik 1975 nyarán Nyárasdon indították el a honismereti kerékpártúrák máig tartó sorozatát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »