Kérdezzétek Lacit!

Sokan sokféle módszert ajánlanak arra, hogy megelőzzük a koronavírus-fertőzést. Mézes Béres-cseppet, C-vitamint, céklalevet (istenbizti jó a rák ellen is!), és más efféléket. Én e tekintetben konzervatív nézeteket vallok. Nekem csak és kizárólag Laci véleménye a mérvadó.

***

Hogy Laci kicsoda? Természetesen az autószerelőm. Embernek is, szakembernek is kiváló. Ráadásul amolyan járművekkel suttogó. Egyszer például a szemem láttára kézrátétellel gyógyította meg egy Renault Thalia 1.5 Dci beragadt jobb első ajtójának zárszerkezetét.

S nemcsak ehhez ért. Amikor szemüveg-problémám volt, hozzá fordultam szaktanácsért. Ő javasolta nekem, hogy a magyar ár egynegyedéért csináltassak szemüveget a gúnyhatár túloldalán, Nagykürtösön. De akkor is őt kérdeztem, amikor egy nap arra ébredtem, hogy 20 percig tart kikászálódnom az ágyból, a haladás meg lassabban megy, mint egy szíven szúrt csigának. Amikor felkerestem, szemre pár másodperc alatt elvégezte az anamnézist, majd így szólt:

– Nekem ugyanez volt. Menj el a gyógyszertárba, vegyél Proenzit, magnéziumot, B6-vitamint és calciumot! A Proenziből egyet reggel, egyet este, a calciumból egyet reggel, magnéziummal együtt, a B6-ból pedig egyet este! Két hét múlva kutya bajod.

És kérem tisztelettel, így lett. Az addig kétségbeesetten zakatoló, nyekergő, csikorgó futóművem (v.ö. lábam, csípőm) a silány gömbcsuklómmal (v.ö. ízületemmel) együtt úgy helyrejött, mint a pinty.

No, most az a szerencsétlenség ért, hogy mostanában ugye, semmiféle nemzetközi futball bajnokság nincs, így atyámfiai nem osztoznak meg a sportszakértői és a doktori címeken, hanem mindenki orvossá, sőt virológussá, infektológussá vált. Ez pedig azért veszélyes, mert túl sok információ jut el hozzám. Túl sok jó tanács, túl sok gyógymód.

Igyekeztem persze szelektálni. Példának okáért, aki azt állította, hogy a fertőzés ezzel vagy azzal megelőzhető, azt eleve kukáztam. Magát a fertőzést ugyanis nem lehet megelőzni, csupán a vírus szervezetbe jutásának esélyét lehet csökkenteni. Ugyanúgy offoltam azokat is, akik ilyen vagy olyan módszert ajánlottak a vírus megölésére. Örök kedvencem ezek közül a céklalé, ami köztudottan a rákot is irtja, de minden más ellen is jó. Hogy csak egy igen jó példát mondjak, fehér pólót batikolni.

***

Sajnos a keresgélés közbeni szelektálás után is meglehetős zavart éreztem az erőben, így azt tettem, amit a szívem diktált. Felhívtam Lacit. Persze egy amolyan ál-indokkal kezdtem:

– Lacikám elment a szervó a Thálián.

Aha.

– Meg tudnád szerelni?

Persze.

– Mennyibe kerül?

Hírdetés

Többe, mint amennyit a kocsi ér.

– Akkor nem érdemes megszerelni?

Nem.

– Jó. Izé… meg még van ez a koronavírus. Szerinted mit csináljak, hogy ne kapjam el?

Olvass kevesebb Indexet!

– Az menni fog, de most komolyan…

12 beteg van idehaza. Ez még nem járvány. Kalkuttai Teréz anya ennél óránként több leprást ápolt.

– Na jó, de ha járvány lesz.

Maradj otthon.

– És ha elkaptam?

Menj orvoshoz.

***

Megnyugodtam. Végre egy jó és hasznos útmutató. Semmi sallang. Semmi cicoma. Csak a tények.

 

1: Ha nem akarod elkapni:

MARADJ OTTHON!

2: Ha elkaptad:

MENJ ORVOSHOZ!

 

Ha ezek után se lenne világos a dolog, kérdezzétek nyugodtan Lacit! Laci okos ember. Egészségügyi kérdésekben nem kisnyugdíjasokat, politológusokat, vagy újságírókat kérdez meg a Facebookon, hanem orvosokat a kórházakban, szakrendelőkben. Vagy IDE kattint!() VBT ()Kiemelt kép: Pavle Matic

The post Kérdezzétek Lacit! appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »