Kérdéses a kommandói út téli karbantartása (Kovászna)

Kérdéses a kommandói út téli karbantartása (Kovászna)

A Kovásznát Kommandóval összekötő, a nyári esőzések következtében megrongálódott 14-es számú községi utat Kovászna Polgármesteri Hivatala az ősz folyamán megjavíttatta. Jelenleg jó körülmények között lehet közlekedni a hegyi makadámúton, a téli karbantartás viszont egyelőre nyitott kérdés.

A Kovászna és Kommandó közötti 14-es községi útról sok szó esett e lap hasábjain. Hol a megyei tanácshoz, hol Kovászna városához, hol Kommandóhoz tartozott. Besorolásából következtetve az lenne a természetes, hogy Kommandó községhez tartozzon, viszont az önkormányzatnak nincs anyagi lehetősége a húsz kilométeres útszakasz karbantartására. Ezért született az a „köztes megoldás”, hogy Kovászna felvállalja az út karbantartását. De a város sem áll olyan jól anyagilag, hogy a belső úthálózatára fordítandó jelentős kiadásai mellett a kommandói út kifogástalan állapotáról is gondoskodjon.

Hírdetés

A fürdőváros önkormányzata egyrészt azért vállalta fel az út gondnokságát, mert a legnagyobb szakasza Kovászna közigazgatási területén húzódik – Kommandónak alig egy-két kilométernyi „jut belőle”, a falutáblától a központig –, ugyanakkor a Kommandótól 3 kilométerre, Kovásznától 23 kilométerre levő Cigánypatak nyaralótelep Lakóca utcája beltelekként Kovászna közigazgatási területéhez tartozik (ide Kommandó közigazgatási területén keresztül lehet eljutni). Másrészt – mutatott rá Gyerő József polgármester – a megyei tanács felvállalta, hogy belepótol az út karbantartási költségeibe.

Az út járhatósága létfontosságú a kommandóiak számára, ha járhatatlanná válik, lényegében elszigetelődik a falu. A megye legmagasabban fekvő települése csupán ezen az úton közelíthető meg, itt történik az élelmiszerellátás és itt jut fel a mentő vagy tűzoltó. Amint Gyerő József polgármester érdeklődésünkre elmondta: bízik abban, hogy mint korábbi években, a megyei tanács idén is bepótol az út karbantartási költségeibe, és anyagi szempontból nem lesznek gondok. Inkább az aggasztja, hogy az út téli karbantartására idáig nem kaptak vállalkozót.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »