Képeket tett közzé a Hamász a titkos izraeli akció vélt résztvevőiről

Képeket tett közzé a Hamász a titkos izraeli akció vélt résztvevőiről

A másfél héttel ezelőtti eset váltotta ki a zsidó állam és a Hamász közötti konfliktus legsúlyosabb fellángolását a 2014-es gázai háború óta.

A Hamász katonai szárnya, az Izzaddín al-Kászem Brigádok által terjesztett szórólapokon – az internetre feltöltött szkenelt verzió szerint – 11 férfi és 4, fejkendőt viselő nő képe, illetve az őket állítólag szállító kisbusznak és teherautónak a fotói láthatóak. A szórólapokon felhívást is közzétettek, további információt kérve a vélt izraeli katonákról.

Az izraeli hadsereg óva intett attól, hogy bárhol is információkat osszanak meg izraeli katonákról. Minden részlet, bármennyire is ártalmatlannak tűnhetnek, veszélybe sodorhatják Izrael Állam létét és biztonságát – figyelmeztetett a hadsereg.

A Hamász és a kisebb, de szélsőségesebb Iszlám Dzsihád a múlt héten 24 óra leforgása alatt mintegy 460 rakétát lőtt ki Izrael területére válaszul egy meghiúsult izraeli titkos küldetésre az övezet területén. Erre Izrael mintegy válaszcsapást mért Gázára.

Hírdetés

A múlt hét hétfőn fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy titkos küldetést hajtsanak végre, az akció azonban kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes.

Eközben a Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat arról számolt be, hogy felszámolta a Hamász egyik fegyveres sejtjét Ciszjordániában. A belbiztonsági vizsgálat közlése szerint a Gázai övezetet uraló palesztin szervezet arra sürgette a sejtet – amelynek tagjait robbanószerkezetek készítésére is kiképeztek – , hogy minél hamarabb hajtsanak végre támadásokat civilek ellen annak érdekében, hogy Ciszjordániában és a Gázai övezetben egyszerre éleződjön ki konfliktus Izraellel.

A Sin Bét megjegyezte, hogy a Hamász-sejtet olyan fejlett robbanószerkezetek készítésére képezték ki, amelyekre korábban nem volt példa Ciszjordániában. A sejt tevékenységére még augusztus végén derítettek fényt az izraeli hatóságok.

Hirado.hu, MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »