KÉPEK: Posztapokaliptikus látvány Észak-Amerika nagyvárosaiban

KÉPEK: Posztapokaliptikus látvány Észak-Amerika nagyvárosaiban

KÉPEK: Posztapokaliptikus látvány Észak-Amerika nagyvárosaiban Mészáros Richárd2023. 06. 08., cs – 17:58

Kanadában hetek óta országszerte tombolnak az erdőtüzek, akkora területen, hogy a füst már az Egyesült Államok nagyvárosait, New Yorkot és Washingtont is elérte. A városok félhomályba borultak, a szmogon a napfény sem képes áttörni. Az apokalipszis utáni filmdíszletté változott nagyvárosokban készült képek nem a Szárnyas fejvadász disztópikus sci-fi film folytatásának képkockái: ezek most, a napokban készültek.

Újra kell a szájmaszk

Kanadában, ahol több száz erdőtűz pusztít, már ki sem lehet mozdulni a házból maszk nélkül, de a terjedő füst miatt már New Yorkban is elkezdték az ingyenes maszkok kiosztását. Az államban egymillió ingyenes maszkot terveznek kiosztani. Még mielőtt elkezdődtek volna az újabb maszkhordás miatti tiltakozások, Kathy Hochul, New York kormányzója mindenki tudtára adta, hogy „ez átmeneti helyzet”. Hozzátette, hogy a New York-i buszokon és vonatokon légszűrő rendszerek vannak, vagyis azokon biztonságosan lehet utazni. A világvárosban minden narancssárga, áll a füst. A város iskoláiban törölték a szabadtéri foglalkozásokat. Az állatkert állatait bevitték a zárt épületekbe, a Central Parkban beszüntették a lovashintózást, de úgy tűnik, a füst miatt már beltéri események is elmaradnak, legalábbis a Variety információi szerint több Broadway-darabot is töröltek. A látási viszonyok olyan rosszak, hogy New York két repterén is lezárták a forgalmat. Az amerikai Major League Baseball meccseit is át kellett ütemezni. New York államban és városban már kedden látható volt a füstköd, csökkent a látótávolság is, szerdára a fővárosban, Washingtonban is érezhetővé vált a légszennyezettség. New York államnak volt olyan része, ahol a legmagasabb riasztási fokozat volt életben a levegő finomrészecske-tartalma (PIM 2,5) miatt, New York városában és Philadelphiában a besorolás szerint nagyon egészségtelen volt a levegő. A fővárosban, Washingtonban egészségtelennek minősítették a levegőt. A füst Detroitban és Chicagóban is egészségtelenné teszi a levegőt. A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség előrejelzése szerint a füstköd még több napig megmarad az Egyesült Államok északi államai felett.

4 millió hektár ég

Hírdetés

Torontóban már nem lehet meglenni maszk nélkül, a kanadai hatóságok szerint a terjengő füstben levő finom részecskék hatalmas kockázatot jelentenek, de még ezeknél is nehezebb védekezni a füst miatt keletkezett gázok ellen. Kanadai szakértők szerint a rengeteg erdőtűzről a normálisnál melegebb és szárazabb tavasz tehet, az előrejelzések szerint pedig a nyár sem lesz csapadékosabb vagy hűvösebb, szóval még több erdőtűz várható. A mostani tüzek Kanadában már több mint 4 millió hektárnyi területet pusztítottak el. Az érintett terület akkora, mint Hollandia. Szerdán a világ legrosszabb levegőminőségét a kanadai Ontario tartomány városaiban mérték, amelyek közvetlenül az erdőtüzek közelében fekszenek.

Európáig terjed a füst

A meteorológusok a jelenséget azzal magyarázták, hogy egy lassan mozgó alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja a kanadai Québec tartományban pusztító, kiterjedt erdőtüzek okozta füstöt az Egyesült Államok keleti része fölé, amely egészen Észak- és Dél-Karolina államokig jut el a következő napokban. Minden jel szerint mára eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része – közölték norvég kutatók. A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták – közölte a Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet.

Kanadában hetek óta pusztítanak az erdőtüzek, kedden több mint 150 helyen égett az erdő Quebec és Halifax tartományokban. Több ezer embert kellett kitelepíteni a lakóhelyéről. Kanada kérésére az Európai Unió közel 300 tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását – tájékoztatott tegnap az Európai Bizottság. Joe Biden amerikai elnök szintén intézkedett, és a helyszínre küldte a gyorsreagálású tűzoltókat. Washington eddig már több mint 600 emberrel segítette kanadai partnereit.

(MTI, Telex)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »