Képek a hatvanas évek Afganisztánjáról

Képek a hatvanas évek Afganisztánjáról

Ha ma valakinek Afganisztánt említeném, akkor a tálibok,a terrorizmus, az ópium kereskedés és a teljes csadort viselő nők jutnak az eszébe. Kevesen tudják az, hogy egészen a hetvenes évek végéig egy fejlődő világi országról beszélgettünk.

1978-ban a Tálibok nevű szélsőséges iszlamista csoport amerikai támogatásoknak köszönhetően olyannyira megerősödött, hogy képesek voltak komoly felvenni a harcot a szovjet csapatok ellen, majd 1996-ban elfoglalták az egész országot és egy iszalmista rendszert vezettek be. Uralmuk hét évig tartott. Az afgán nép szabadságát korlátozták, betiltották a sajtóorgánumokat, a nőket kitiltották az oktatási intézményekből, és megvonták tőlük a pénzkereset lehetőségét.  Az ország az elmúlt három évtizedben teljesen elpusztult és középkori állapotok uralkodnak.

Hírdetés

1967-ben egy amerikai professzor Dr. Bill Podlich megdöbbentő képsorozatot készített az országról. Podlich két évig tanított diákokat az afgán egyetemen az UNESCO egyik programjának keretén belül. A fényképeket ez időben készítette.

Orientalista.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »