Kényszerleszállás – megint balesetet szenvedett egy Gripen, de "valószínűleg" javítható

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. Nem nyílt ki teljesen az orrfutómű, a pilóta katapultált, a kecskeméti kórházban van, az állapota stabil – mondta el az M1-nek Orosz Zoltán altábornagy.

A HM azt írta: június 10-én a Magyar Honvédség egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépén a felszállás után a repülést veszélyeztető műszaki hiba lépett fel, ennek következtében a pilóta megfelelő biztosítás mellett 10 óra 52 perckor kényszerleszállást hajtott végre, miközben katapultált. A pilóta eszméleténél van, orvosok vizsgálják – áll a közleményben. Az esetről a Honvédelmi Minisztérium szerda délben sajtótájékoztatót tart Budapesten.

Hírdetés

A pilóta, miután kiürítette a tankot, végrehajtotta a hasra szállást, katapultált, megsérült, a kecskeméti kórházban van, az állapota stabil, a gép "valószínűleg" javítható – tette hozzá az esetről beszámoló Orosz Zoltán altábornagy az M1 aktuális csatornán. Ő is azt mondta, szinte biztos, hogy műszaki hiba történt, mert nem nyílt ki teljesen az orrfutómű.

Az M1 aktuális csatornán volt Gripen pilóta is úgy tudja, nem nyílt ki az együléses gép futóműve, a pilóta testi épsége védelmében ezek után döntött úgy, hogy elhagyja a gépet. A szakember a műsorban hangsúlyozta: "nagyon megbízható gépről van szó", amelybe most is bármikor beleülne. Ilyen eset mindenhol előfordul – tette hozzá. A szakértő határozottan kizárta, hogy a pilóta hibázott volna.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »