Kényszergyógykezelték, a rendszer elengedte a kezét, másodszor is ölt

Kényszergyógykezelték, a rendszer elengedte a kezét, másodszor is ölt

Éveket töltött elmeorvosok felügyelete alatt egy speciális, zárt intézményben a tornyospálcai apagyilkos, amiért 2003-ban brutálisan megölte a barátnőjét. A férfit kóros elmeállapotára való tekintettel börtön helyett kényszergyógykezelésre küldték, majd szülei gyámsága alá helyezték. Néhány évvel később a rendszer mégis elengedte a kezét, még az apa gyámságát is megszüntették.

A 36 éves, tornyospálcai férfi 25 késszúrással ölte meg saját apját. A csendes szabolcsi településen aznap reggel a helyiek észrevették, hogy egyre több rendőrautó áll meg a család háza előtt. Tudták, hogy baj lehet, mert már korábban is volt.

„2003-ban különös kegyetlenséggel megölte a barátnőjét. Nyilván akkor is vizsgálták az elmeállapotát, és megállapították, hogy teljes mértékben kizárt a beszámítási képessége” – mondta Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője.

Akkor azt hitte, a barátnője egy démoni erejű boszorkány, akit el kell pusztítania. Meg is tette. Horrorfilmbe illő brutalitással.

Hírdetés

Németh Attila, a pszichiátriai szakmai kollégium vezetője szerint az elkövetési mód éppen az elmebetegségből adódóan ennyire véres és sokkoló. Azt mondta: a tudathasadás állapota olyan, mint a drog.

„A skizofrén betegeknél a dopaminrendszer felborul, és a valóság megváltozik, csak éppenséggel általában negatív irányban. Hangokat hall, amelyek sértik és szidalmazzák, vagy párbeszédek, hallucinációk is lehetnek. A téveszmékben leggyakoribb az üldöztetés” – magyarázta.

A bíróság 2004-ben elrendelte a férfi kényszergyógykezelését. Évekig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben élt. Majd 2009-ben hazaengedték, de csak úgy, ha az apja vigyáz rá. Aztán néhány évvel később a rendszer teljesen elengedte a kezét. Az apa gyámságát is megszüntették.

„Vagyis azt a skizofrén, bestiális gyilkost, aki megjárta a legsötétebb elmegyógyintézetet, egyszer csak szabad emberré nyilvánították, jogi értelemben olyan lett, mint bármelyikünk” – tette hozzá Toma Attila.

Az, hogy ez hogy történhetett meg, kiderül a Riasztásból kedden este 21.05-től.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »