Kenyába érkezett az iráni elnök

Kenyába érkezett szerdán Ebrahim Raiszi iráni elnök, az ország az első állomás az államfő három országból álló afrikai körútjának.

A látogatás célja az Iránt a régióban található baráti országokhoz fűző diplomáciai és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése – tájékoztatott az iráni külügyminisztérium.

Szerdán Raiszi várhatóan William Ruto kenyai elnökkel egyeztet Nairobiban.

Utoljára Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni államfő látogatott az afrikai kontinensre 2013-ban, Raiszi pedig a tervek szerint Kenya után Ugandába és Zimbabwébe is elutazik.

A körút célja elsősorban új gazdasági kapcsolatok kiépítése Teherán és az afrikai ország között, miután Iránra nagy nyomás nehezedik a nemzetközi szankciók miatt.

Hírdetés

Raiszi júniusban három, szintén amerikai szankciókkal sújtott latin-amerikai országba is ellátogatott, Venezuelába, Nicaraguába és Kubába.

Az iráni külügyminisztérium mindeközben bejelentette, hogy Irán kereskedelme az afrikai országokkal idén több mint kétmilliárd dollárra nőhet.

Alireza Pejman Pak, az iráni kereskedelmi kapcsolatok bővítéséért felelős hivatal korábbi vezetője azt mondta, Irán tavaly 1,2 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást exportált Afrikába, köztük petrolkémiai termékeket, élelmiszert és gyógyszereket.

A kelet-afrikai térség gazdasági központjaként is emlegetett, Washington szövetségesének számító Kenya külügyi tárcája kedden reményét fejezte ki, hogy a látogatás mindkét fél számára hasznos lesz, Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő pedig hétfőn kiemelte: Afrika "a lehetőségek kontinense".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »