Kenya döntött: 600 ezer menekült indulhat útnak

Kenya döntött: 600 ezer menekült indulhat útnak

Több mint háromszázezer embernek ad otthont a világ legnagyobb menekülttábora a kenyai Dadaabban, viszont úgy tűnik, már nem sokáig. Az ország vezetése az összes tábort bezárná.

Az összes menekülttáborát bezárná Kenya, amivel nagyjából hatszázezer embert bocsátana útra – számolt be róla a The Independent. Az ország vezetése szerint a rendkívül kényes gazdasági, biztonsági és környezeti helyzet miatt kellene felszámolni az összes tábort, köztük a világ legnagyobbját, a kenyai–szomáliai határnál található Dadaabot. Csak ezzel háromszázezer embert tennének ismét otthontalanná.

A táborok fenntartása az Al-Shabaab terroristacsoport befolyásszerzésével is járhat – vélte a kenyai külügyet irányító Karanja Kibicho, aki szerint a nemzetbiztonsági érveket kell legfőképp figyelembe venni. Emiatt elmondása szerint a menekültek elszállásolása véget ért az országukban.

A menekülthivatalt már feloszlatták

Egyelőre nem világos, mikor zárják be a táborokat, de a kenyai kormány szándékának komolyságát jelzi: már fel is oszlatták az országos menekültügyi hivatalt, amelyik eddig a humanitárius szervezetekkel közösen gondoskodott az országba érkezőkről. A bezárással a szomáliai menedékkérők kénytelenek lennének visszatérni oda, ahonnan el kellett menekülniük.

Hírdetés

„Az üzenet világos; bezárjuk a táborokat, és nem fogadunk több menekültet az országba” – tette világossá Mwenda Njoka belügyi szóvivő.

Emberek százezreit sodorják veszélybe

Az emberjogi szervezetek máris elítélték a döntést, szerintük ezzel menekültek százezrei kerülhetnek veszélybe. „A kenyai kormány ezzel a meggondolatlan döntésével feladja kötelességét, hogy megvédje a sebezhetőeket, és emberek ezreinek életét sodorja veszélybe” – jelentette ki a The Independentnek az Amnesty International észak-afrikai regionális igazgatója, Muthoni Wanyeki. Szerinte Kenya a döntéssel megsértené a nemzetközi joggal vállalt kötelezettségeket.

A Human Rights Watch szerint nincs semmiféle bizonyíték arra vonatkozólag, hogy szomáliai menekültek terrortámadásokat követtek volna el Kenyában.

A CNN-nek több szomáliai menekült is úgy nyilatkozott: képtelenek lennének visszatérni a polgárháború által sújtott országba. Az egyik fiatal elmondta: szülei huszonöt éve Kenyában élnek, ő már a táborban született, szeretett volna egyetemre is menni, de erre már nem lesz lehetősége. A 18 éve érkezett menekült, Miyat Chang kifejtette, a kakumai tábor az otthona és másik afrikai országba szeretne az esetleges bezárás után menni. Hozzátette, mind azért érkeztek, mert veszélyben volt az életük, és akkor sem tud visszamenni Dél-Szudánba, ha kényszerítik rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »