Keménykedő fenyegetéssel lépett föl Németország leendő külügyminisztere

Keménykedő fenyegetéssel lépett föl Németország leendő külügyminisztere

Keményebb diplomáciai fellépést ígért az általa tekintélyelvűnek minősített rendszerekkel szemben, és nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere egy szerdai interjúban.

Germany: Who is Annalena Baerbock, the prospective new foreign minister? |  Germany | News and in-depth reporting from Berlin and beyond | DW |  25.11.2021

Baerbock keménykedni fog – dw.com

Hírdetés

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a taz című – a Zöldekhez közel állóként számon tartott – lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország “európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség” tagjaként “rendszerszintű”, rendszerek közötti versengést folytat egy olyan “autoriter rezsimmel”, mint Kína.

   
Ezért “stratégiai szolidaritásra” kell törekedni a “demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket, és kitartóan támogassuk ezeket az értékeket külpolitikánkban” – mondta.
   
Kifejtette, hogy az “európaiaknak” – vagyis az európai uniós tagállamok közösségének – az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban. Így nem feledkezhetnek meg arról, hogy az EU a világ egyik legnagyobb piaca.
   
Mint mondta, Kínának komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és nagy gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiókból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol “a kényszermunka általános gyakorlat”.
   
Baerbock hangsúlyozta, hogy sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként. “Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a 27 tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette” – mondta, hozzátéve, hogy “közös európai Kína-politikára van szükség”.
   
A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját.

“Természetesen az olimpiai játékokat is alaposabban meg kell vizsgálnunk. A kormányok számára több megközelítés lehetséges, és ezekről minden bizonnyal lesz szó az következő hetekben” – mondta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a téli játékok bojkottjának gondolatához.
   
A várhatóan december második hetében hivatalba lépő új szövetségi kormány külpolitikájának alapgondolataként a leendő tárcavezető kiemelte, hogy “a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat meg kell szépíteni vagy el kell hallgatni”.
   
“Számomra az értékközpontú külpolitika mindig a párbeszéd és a keménység összjátéka” – hangoztatta Annalena Baerbock.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »