Keményen orbánozik a szlovák külügyi államtitkár

Valami olyasmi történt vele, mint amikor a nyuszi medvézni kezd, mivel nem tudja, hol a helye. Martin Klus szlovák külügyi államtitkár (SaS) ugyanis egy furcsa, nem éppen barátságos, fotóval illusztrált bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán a Ferencváros-Újpest labdarúgó mérkőzés kapcsán

„Szlovákia: országos tesztelés,  Orbánistán: Budapest, Groupama Aréna, Ferencváros-Újpest 2:0, 15 789 hivatalosan eladott jegy. Hogyha véletlenül valamikor a közeljövőben délre készülnének…” áll a figyelmeztetésben.

Klus a bejegyzésében arról is hírt adott, hogy szerdán a külügyminisztériumban fogadja a belügyi, külügyi és közlekedésügyi államtitkárokat, valamint az ország főhigiénikusát is. Kijelentette, hogy az általa feltett fotón tapasztaltak alapján valószínűsíthető, hogy a szakértő bizottság szigorú intézkedések elfogadását fogja javasolni a szlovák-magyar határszakaszra.

Tudjuk, nem a szlovák külügy hivatalos álláspontja ez, de egy államtitkár magánemberként sem ragadhatja el magát szélsőséges, gúnyolódó kijelentésre egy V4-es szövetséges országgal, annak miniszterelnökével szemben.

Különösen egy külügyekért felelős államtitkártól szokatlan az ilyen fajta megnyilvánulás! Nem csak a magyar miniszterelnököt, nem csak Magyarországot, hanem az egész magyar nemzetet, beleértve minket is megsértett egy bajnoki focimérkőzés kapcsán az „Orbanistán” gúnyolódással.

Még akkor sem mondhat ilyet, ha dupla irigység és kisebbségi komplexus munkálkodhat abban a kisemberben, aki magát nagynak képzeli.

Hírdetés

Mint fociszurkoló irigyelheti, hogy Magyarországon egyetlen bajnoki mérkőzésre sokkal többen látogatnak ki, mint a szlovák Fortuna Liga egész fordulójának összes meccsére abban az esetben, ha a DAC nem játszik hazai pályán.

De külügyi államtitkárként biztos van benne irigység amiatt is, hogy Szíjártó Péter magyar külügyminiszter egy hét alatt többet utazik fontos országokba tárgyalásokra, hivatalos találkozókra, mint mindenestül az egész szlovák külügy a márciustól eltelt időszakban.

Régebben ez ugyanígy volt! Bizonyára mennének a szlovák külügyesek is, de sajnos nem hívják őket sehova se, csak úgy hívatlanul beállítani nem illik, céltalanul utazgatni pedig nincs semmi értelme!

Igor Matovičnak azonnal kérdőre kellene vonnia Martin Klust a vasárnapi kijelentéséért!

Kirúgni valószínűleg nem fogja, mert az államtitkára testesíti meg Brüsszel irányába a szlovák külpolitika Orbán-ellenes, Magyarország-ellenes vonalát, amivel egyensúlyozni kell a V4-ek közös fellépéseit.

Pedig el kellene gondolkodnia a kormányfőnek azon, hogy érdemes-e kockáztatni a V4-ek együttműködését és a szlovák-magyar jószomszédi kapcsolatokat a külügyi államtitkárának köztudottan magyarelleneségéből fakadó kijelentései miatt, amelyekre sajnos már számos példa volt az eddig eltelt rövid kormányzati időszakban.  Illetve azon sem ártana elmélkednie, hogy felelős magyar kormánytagok vajon miért nem emlegetik gúnyolódva Szlovákiát Matovičovonak? Illetve komolyabb politikusokkal illene körül vennie magát!

Bár az igaz, hogy többfajta politikai kultúra létezik: ilyen is, olyan is!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »