Kemény válaszcsapás a Hezbollahtól – nincs hír az izraeli vezérkari főnökről

Kemény válaszcsapás a Hezbollahtól – nincs hír az izraeli vezérkari főnökről

2024. 10. 14.

Négy cionista katona meghalt, heten súlyosan és majd hatvan izraeli katona megsebesült abban a rakétatámadásban, amit a Hezbollah harcosai intéztek vasárnap este egy izraeli katonai bázis ellen. A támadás helyszínén az izraeli vezérkari főnök is jelen volt.

Négy katona meghalt és 58-an megsebesültek egy észak-izraeli katonai támaszpontot célzó dróncsapásban, a Haifától körülbelül 33 kilométerre délre fekvő Binjamina városánál. Hét katona súlyos sérüléseket szenvedett – közölte a BBC.

A Hezbollah a Binyamina város közelében elkövetett támadást megtorlásnak nevezte a Bejrútot csütörtökön ért izraeli csapásokért, amelyekben 22 ember vesztette életét. Később azt mondta, hogy Izrael elit Golani-dandárját vette célba, és több tucat rakétát lőtt ki, hogy lefoglalja az izraeli légvédelmi rendszereket drónok százainak támadása során.   A Guardian cikke szerint a militáns csoport leghalálosabb csapása azóta, hogy Izrael közel két hete megkezdte szárazföldi invázióját Libanonban.

A cionista rezsim mentőszolgálata korábban azt közölte, hogy a támadásban 61-en sérültek meg, közülük 37 embert mentőautóval vagy helikopterrel nyolc regionális kórházba szállítottak. Az akkori beszámoló három súlyosan, 18 közepesen súlyosan és 31 könnyebben megsebesült sérültről szólt.

Nincs hír az izraeli vezérkari főnökről

Helyi források szerint Herzi Haveli izraeli vezérkari főnök a helyszínen volt a támadás ideje alatt. A cionista hadsereg paracsnoka megsebesülhetett a támadásban, egyes hírek szerint életét is veszthette. Ezt a hírt nem erősítette meg sem a Hezbollah sem a cionista állam.

Hírdetés

A cionista hadsereg nem tudta kivédeni a támadást

Helyi sajtóértesülések szerint a térséget egy alacsonyan repülő drón találta el, amire a légvédelem előzetesen nem figyelmeztetett, és a sebesültek közül sokan éppen együtt, egy ebédlőben tartózkodtak a becsapódáskor. A Zijad 107 gyártmányú drónt Libanonból indították, és a légvédelem riasztása nélkül érte el a vacsorázó újoncokkal teli étkező helyiséget.

A háborús bűncselekményeket elkővető izraeli hadsereg  előzetes vizsgálata szerint két drónt indítottak Libanonból, s a másikat elfogták. Mindkettőt megfigyelték a határ átlépésétől, de a laktanyát elérőnek útközben nyoma veszett, ezért nem aktiválták a figyelmeztetést.

Az izraeli légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. Azért nem kapcsolták be a szirénákat, mert eltűnése után azt feltételezték, hogy lezuhant vagy elfogták.

Pénteken, jóm-kipúr előestéjén egy Libanonból indított drón egy idősek otthonát talált el Herzliában, Tel-Avivtól északra, de akkor senki sem sebesült meg. Október elején egy Irakból indított pilóta nélküli támadó légieszköz a Golán-fennsíkon csapott le egy laktanyára, ahol két katona életét vesztette és huszonnégyen megsebesültek.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »