Kemény vádat fogalmazott meg a szíriai miniszter

Hiába állítja Washington az ellenkezőjét, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szándékosan mért légicsapást szíriai kormányerőkre a múlt hét végén – jelentette ki szombaton New Yorkban Valíd Moallem szíriai külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének általános vitájában.

A szíriai diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az Iszlám Állam és más terrorszervezetek „tettestársa”. Moallem hangsúlyozta, a katonai előrenyomulásnak köszönhetően a damaszkuszi rezsim most minden eddiginél jobban bízik abban, hogy végleg sikerül győzelmet aratnia „a terrorizmus elleni harcban” Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah segítségével.

Ennek ellenére Damaszkusz elkötelezett az ENSZ égisze alatt zajló békefolyamat mellett – tette hozzá a külügyminiszter. Ennek két feltétele van: egyrészt fokozni kell a terrorizmus elleni fellépést, és lehetővé kell tenni, hogy a szíriaiak Szírián belül, párbeszéddel döntsenek az ország jövőjéről. Moallem leszögezte, hogy a Nyugat által támogatott „mérsékelt, fegyveres ellenzék” tagjai „terroristák”, akik nem kevésbé barbár bűnöket követtek el szíriaiak ellen, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy az al-Kaida.

Közben a szíriai kormányerők tovább szorították a gyűrűt Aleppó városa körül, és újabb területet foglaltak el az ellenzéki fegyveresektől a város peremén. A helyiek a konfliktus leghevesebb bombázásairól számoltak be az elmúlt napokban.

„Aleppót eltörlik a Föld színéről. Az elmúlt hat évben még soha nem lőtték ennyire a várost, sem tüzérséggel, sem harci gépekkel, sem rakétákkal” – mondta szombaton Mohammed Abu Dzsaafar igazságügyi szakértő a városból.

Hírdetés

A városban már vezetékes víz sincs. A támadásoknak a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint legkevesebb 32 halálos áldozata volt. Helyi civilek csak szombaton 49 halottról számoltak be. Az OSDH adatai szerint a tűzszünet összeomlása óta több mint 170-en haltak meg a városban, köztük 26 gyerek.

Kerry Aleppó bombázásának leállítását követeli

Aleppó bombázásának azonnali leállítását követelte szombaton Bostonban John Kerry amerikai külügyminiszter. „Ami Aleppóban történik, az elfogadhatatlan. Ez minden határon túlmegy” – jelentette ki Kerry, aki a német, a brit, a francia és az olasz külügyminiszterrel találkozik szülővárosában.

Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Oroszországot, vesse latba befolyását, és bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vessen véget a város elleni offenzívának. Aleppói civilek szombaton arról számoltak be, hogy szerda óta olyan erővel támadják a kormányerők a várost, amilyenre a konfliktus kezdete óta nem volt példa.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »