Kemény pofont kaptak a tinédzserek a valóságtól

Kemény pofont kaptak a tinédzserek a valóságtól

Mihez kezd egy átlagos amerikai tinédzser, ha szüleiről kiderül, hogy még a KGB képezte ki őket, és amúgy legalább húsz éve beépített hírszerzőként dolgoztak Oroszországnak? Tim Foleynak és testvérének pont ezzel kellett szembesülnie. Hat év után meséltek szüleik lelepleződéséről.

Kezeket fel, FBI! Ezzel a felszólítással örökre megváltozott két kanadai születésű, ám már az Egyesült Államokban élő tinédzser, a Foley testvérpár élete. 2010. június 27-ét írtunk, a világsajtó pedig csak az orosz kémbotrányban lelepleződött fiatal „szexbombáról”, Anna Chapmanről cikkezett. A „vörös démon”, a „Bond-nyuszi” a hat évvel ezelőtti kémbotrány ikonja lett, s nem túlzás, még profitált is belőle.

Hat éve azonban nemcsak a hosszú combú fiatal nőt leplezték le az amerikai hatóságok, összesen tíz személyre csaptak le egyszerre, akik feltételezéseik szerint Oroszországnak kémkedtek. Hogy pontosan miről és hogyan, az máig nem tisztázott, ám a többek között a szovjet KGB-s időkből is örökölt hírszerzőket „kicserélték” Moszkvával, így küldve őket haza Amerikából.

A tíz személy között voltak Tim és Alex Foley szülei is. A család épp aznap ünnepelte Tim huszadik születésnapját, a szövetségiek közös ebédjük után razziáztak Donald Heathfield és Tracey Foley otthonában. A fiatalok az első pillanatban semmit sem értettek. Sőt, arra gyanakodtak, hogy a fiatalabbik testvér, a szingapúri csereprogramjáról éppen hazatérő 16 éves Alex miatt jöttek ki a hatóságok, amiért a megérkezésére rendezett buliján alkoholt fogyasztott. Kiderült azonban, hogy egész más ügyben jött az FBI, és a gyerekek nem akartak hinni az ügynököknek. A történtekről nemrég már Moszkvában először nyilatkozó Tim a brit The Guardian napilapnak arról beszélt, testvérével fogalmuk sem volt arról, hogy a szüleik Andrej Bezrukov és Jelena Vavilova néven a Szovjetunióban születtek. Arról pedig még kevésbé tudtak, hogy KGB-kiképzésben részesültek, méghozzá annál a részlegnél, amely a külföldi, illegálisokként is emlegetett hírszerzőket készíti fel a külmisszióikra.

Hírdetés

A Foley testvérek története kísérteties hasonlóságot mutat egy amúgy a hidegháború idején játszódó hidegháborús kémsorozattal. A Foglalkozásuk amerikai (The Americans) arról szól, hogy egy KGB-által kiképzett házaspárt a Reagan-korszak idején Washingtonba telepítenek, s miközben akcentus nélkül beszélik az angolt, utazási irodát működtetve kisvárosi, hétköznapi családként élnek, a valóságban a szovjeteknek kémkednek. Erről pedig saját gyerekeik sem sejtenek semmit.

A fikció tehát úgy tűnik, itt él velünk a való életben. Tim és Alex Foley-nak szüleik lelepleződése után új életet kellett kezdeniük Oroszországban, a fiatalok azonban még ma sem beszélik tökéletesen az oroszt, nemhogy 2010-ben, mikor Moszkvába érkeztek. Ahogy az idősebbik fiú mesélte, kijöttek értük a szüleik „munkatársai”, és egy furgonban elvitték őket a reptérről, s útközben bemutatták nekik a nagymamájukat, aki egy kukkot se beszélt angolul, míg a fiúk egy szót se tudtak oroszul. A ma már Alekszandrként élő kisebbik fiú európai egyetemeken tanul, míg bátyja, Tyimofej egy ázsiai pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »