Kemény munkával néhány év alatt a hazai kézilabda csúcsára jutottak a dunaszerdahelyiek

Kemény munkával néhány év alatt a hazai kézilabda csúcsára jutottak a dunaszerdahelyiek

Története során először nyerte meg a cseh–szlovák MOL Extraligát a dunaszerdahelyi HC DAC női kézilabdacsapata. A bajnoki küzdelmek utolsó fordulója előtt hazai pályán a sereghajtó stomfaiak ellen, telt ház előtt biztosították elsőségüket.

Acsallóközi női kézilabda hosszú és sikeres múltra tekint vissza, amit korábbi kiváló, válogatott játékosok bizonyítanak, de az elmúlt években is számos tehetséges fiatal kezdte el pályafutását a régió klubjaiban. 

A dunaszerdahelyi utánpótlás bázisa a HC DAC sikertörténetének kezdete előtt is biztosított volt. Az SG DAC Sportklub és az SK Talent az utánpótlás területén rendkívül eredményesen teljesített, így aztán sokan várták azt, hogy a felnőttek között is eredményesek lesznek a dunaszerdahelyi hölgyek. A gyakorlat korábban ugyanis az volt, hogy a középiskolai diákéveik alatt sikeresen kézilabdázók jelentős része egyetemistaként vagy munkát vállalva felhagyott a kézilabdával. Azok pedig, akik úgy érezték, a felnőttek között is érvényesülhetnek, más klubokban keresték a kibontakozás lehetőségét.

Megtartani a tehetségeket 

Győr közelsége nyilvánvalóan azt is jelentette, hogy a dunaszerdahelyi kézilabdabázisok kapcsolatban voltak az Audi ETO-val, így több tehetséges lány már tizenévesen a híres szigetközi központban bontakoztatta ki tudását, gondoljunk csak Lakatos Ritára, aki 2018-ban a magyar válogatott csapatkapitányaként junior világbajnokságot nyert, azóta pedig már a felnőttek között is bizonyított.

Az utánpótlás tehát adott volt, viszont a két bázis eggyé építése nagy feladatnak tűnt, amit Horváth Zoltán vállalt magára. Munkája eredménye a hétvégén begyűjtött bajnoki arany. Már 2017-ben is arról beszélt, hogy a férfi focicsapat mellett a női sportban a kézilabda lehet az, amire a dunaszerdahelyi közönség hétről hétre jegyet vált, s napjainkra szavai beigazolódtak.

Természetesen a foci és a kézilabda közötti különbségek anyagi és más viszonylatban is jelentősek. Egy élvonalbeli kézilabdaklub fenntartása jóval olcsóbb, mint a Fortuna Ligában a bajnoki aranyért küzdő focicsapaté, de a háttérbázis is teljesen eltérő. A támogatók biztosítása nagy kihívás, mert bár a televíziós közvetítések számára is kezd érdekessé válni a női kézilabda, de még messze nem tartunk ott, mint Magyarországon. Így aztán a klub minden támogatónak nagyon örül, mert nélkülük a mindennapi kiadások biztosítása lehetetlen. A klub azonban nemcsak a felnőtt csapatról szól, hanem a sikeres utánpótlásról is.

A dunaszerdahelyi működés ugyanakkor szlovákiai viszonylatban is példaértékű, hiszen a városi önkormányzat stabilitást biztosító dotációján túl a vállalkozók is a klub mellé álltak. 

Hírdetés

A csallóköziek pedig fejlődtek. Miközben legalulról kezdték, de nem az építkezést, hiszen ahogy fentebb leírtuk, az utánpótlás adott volt. A felnőtt csapat összeállítása azonban egy újabb szintet jelent. A hétvégi nagy siker pedig azt mutatja, a folyamatosság mennyire fontos. A harmadik, majd a második osztályon átverekedve magukat jutottak az élvonalba, ahol már tavaly is nagyon sikeres szezont tudhattak maguk mögött, hiszen a MOL Extraligában ismét bronzérmes lett a DAC, míg a szlovák bajnoki rájátszás fináléjában a címvédő Nagymihálytól kikaptak, így ezüstérmes lett a csallóközi együttes. Idén viszont a MOL Extraliga megnyerésével minden idők legjobb szezonját teljesítik, a kupasiker pedig csak egy hajszálon múlott.

Magyar a csapat

Ami pedig nagyon fontos a siker mellett, hogy felvidéki és magyarországi lányok alkotják a csapat magvát, ezért aztán nem is véletlen, hogy a vasárnapi döntő mérkőzésen is mindenki láthatta, a szurkolók transzparensét: „Ti vagytok a mi csillagaink.” 

A lányok pedig jól együttműködnek a tapasztalt trénerrel, Debre Viktorral, aki 2020-ban az egriektől érkezett Dunaszerdahelyre. Előtte a spanyolországi Eibarból hazatérve klubszinten irányította a Tatabánya és a Gyöngyös férficsapatát is.

Az Eszterházy SC-nél csaknem három esztendőt töltött el, az első évben megnyerte az egriekkel az NB I/B keleti-csoportját, az élvonalban pedig a kiesés ellenére nagyszerűen helytállt. A játékosként világbajnoki ezüstérmes edző már a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, vélhetően már nem tér vissza a férfiak edzéséhez, hiszen számára is hatalmas szakmai siker a cseh–szlovák bajnokságban elért eredmény.

A bajnoki címet jelentő Stomfa elleni találkozóról pedig azért annyit említsünk meg, a sereghajtó ellen mindenki bajnokavatást várt, és a fantasztikus hangulatú találkozón jól szórakozhatott a lelkes szurkolótábor. A félidőben 9, a végén 25 gól volt a különbség, 43:18-ra nyert a DAC többek közt Pénzes Monika 12 találatával, s így már most biztos: a helyi sakkozók mellett, a kézilabdás lányok is bajnoki címet ünnepelhetnek. 

A sárga-kék szurkolók a továbbiakban abban bíznak, hogy a városi sportcsarnok után a szomszédos MOL Arénában is a mostanihoz hasonló pillanatokat élhetnek majd meg.

Megjelent a Magyar7 2023/16.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »