Kemény a szék, régi a PlayStation…

Kemény a szék, régi a PlayStation…

Gondolom, sokan emlékeznek még a norvég Anders Behring Breivikre, aki 2011. július 22-én összesen 77 ember halálát okozta, amikor autóba rejtett pokolgépet robbantott az egyik oslói kormányzati épületnél, majd nem sokkal később gépfegyverrel mészárolva, ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. A szabadkőműves nézetek valló tömeggyilkost a norvég hatóságok végül az ottani törvények szerinti legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték, amit egy finoman szólva is luxusbörtönnek nevezhető intézményben kell letöltenie.

Azonban jellemzően a realitástól teljesen eltávolodott, liberális elvek vezérelte norvég helyzetre, most már ez sem elég. Nem elég a tetthez képest nevetségesen rövid idejű büntetés, nem elég a hotelkörülmények közötti börtönélet. Breivik ugyanis még ezek után sincs megelégedve fogvatartásának körülményeivel, és sanyarú helyzetére hivatkozva panaszlevelet írt a börtön vezetésének.

A levélben szörnyűnek jellemezi helyzetét és kínzónak a mindennapokat. Jobb sétálási körülményeket, a külvilággal való kapcsolattartás biztosítását, karosszéket követel, továbbá azt, hogy PlayStation 2-es játékkonzolját cseréljék le a legújabb 3-asra, amelyhez ő maga akar játékokat választani. „Az összes rab játszhat a felnőtteknek szóló programokkal is, nekem csak kevésbé érdekes, gyerekek számára készített játékaim vannak. Például a Rayman Revolution hároméveseknek való. Hozzáférést kérek felnőtt játékokhoz is, amiket én választhatok ki.” – áll a követeléslistában, ami aztán így folytatódik: „Továbbá kérem, hogy a fájdalmasan kemény irodai székét egy fotelre vagy egy szófára, az írógépemet pedig egy személyi számítógépre cseréljék ki, valamint szeretném, ha a rendelkezésemre álló heti 300 koronás (nagyjából 11 ezer forintos) ellátmányi keretem megkétszereznék, hogy többet költhessek postaköltségre.”

Hírdetés

És hogy a történet mennyire komoly, azt mi sem jelzi jobban, mint Breivik fenyegetése arra az esetre, ha netán mégsem teljesítenék a követelésit. Ez esetben ugyanis a sanyarú sorsú norvég éhségsztrájkba kezd.

Ilyen gondokkal küszködik hát a felvilágosult Norvégiában egy tömeggyilkos, aki 77, zömében fiatal meggyilkolásáért felelős. Kemény a szék, régi a PlayStation…

És ne lepődjünk meg nagyon azon, hogyha a következő hetekben a hírek majd nem arról szólnak, hogy Breivik mennyire lefogyott a nagy éhezésben…


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »