Kém volt A Sakál napja szerzője

Kém volt A Sakál napja szerzője

Frederick Forsyth önéletrajzában felfedte, hogy több mint 20 éven át a brit hírszerzés, az MI6 ügynöke volt.

Kalandos élettörténete és valósághű kémregényei alapján a brit író hívei már régóta gyanakodtak arra, hogy a 77 éves Forsyth valamilyen kapcsolatban állhatott a hírszerzéssel – olvasható a BBC News honlapján.

A The Outside: My Life című önéletrajzi regényében az egykoron a BBC-nek és a Reuters brit hírügynökségnek is újságíróként dolgozó Forsyth megírta, hogy a brit hírszerzés először az 1960-as évek végén kereste meg, amikor a polgárháborús Nigériából a Biafra-konfliktusról – a kormány és a Biafra tartomány között harcokról – tudósított a BBC-nek. „Szükségük volt egy erősségre mélyen a biafrai enklávén belül, valakire, aki ott van a helyszínen” – írta könyvében Forsyth.

A konfliktus elhúzódása miatt a BBC fél év után ugyan hazarendelte, ő azonban Nigériában maradt és dolgozott tovább. Így született első könyve, az 1969-ben napvilágot látott The Biafra Story.

Hírdetés

Annak ellenére, hogy A Sakál napja című politikai krimi megírása után elismert író lett, később is vállalt küldetéseket Rodéziába, a Dél-afrikai Köztársaságba és a hidegháború csúcspontján a Német Demokratikus Köztársaságba.

„Általában jött egy telefonhívás: „találkozhatunk – miért nem csatlakozik hozzánk egy ebédre. Van egy kis problémánk – nem bánná, ha besurranna Kelet-Németországba és felvenne valamit számunkra” – idézte fel az író a Sky Newsnak nyilatkozva.

„Annak idején sok önkéntes dolgozott a hazánkért, ez egyáltalán nem számított szokatlan dolognak. Nem járt érte fizetség, jutalom, csak csináltad. Más volt a hozzáállás akkor” – magyarázta.

Szolgálatainak egyfajta elismeréseként ugyanakkor az MI6 áldását adta és helybenhagyta egyes későbbi kémregényeinek bizonyos fejezeteit. „Volt egy telefonszámom, amelyet felhívhattam. Megkérdeztem, rendben van-e. Egyeztettek a feletteseikkel” – fedte fel Forsyth.

Forsyth regényeiből mintegy 70 millió kötetet adtak el világszerte, számos művét meg is filmesítették. Legutóbbi regénye, a Halállista – Hajsza egy fantom után 2013-ban jelent meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »