Kellenek a doktorok? (A múlt hét)

Aztán később rájöhetett arra, hogy ezek a nálunk plagizálók annyira nélkülözhetetlenek az ország vezetésében, hogy ő sem tud meglenni nélkülük, ezért tette őket oda például minisztereknek.

Szerencsére, sok olyan okos ember létezik, akik érezték magukban a tehetséget, és ezért doktorálhatnékjuk támadt. Sajnos, vannak olyanok, akik alantas módon, ártó szándékkal utánanéznek a nagy nehézségek árán összemásolt doktori disszertációknak, és nyilvánosságra hozzák a turpisságot. Megszámolják, hogy a dolgozatokból hány oldalt koppintottak más munkákból, és ebből az érintetteknek bizony kellemetlenségük származhat, ha nem tudják elsumákolni csínytevésüket. Ezzel lehetetlenné teszik a mindenféle tudományos titulust nehezen összekaparóknak tehetségük további kibontakozását, és még derékba is törhetik karrierjüket. Közöttük olyan is kerülhet, aki lemond magas beosztásából, mint ahogy az legutóbb történt tanügyminiszterünkkel, Sorin Cimpeanuval.

Az utóbbi plágiumbotrányok miatt Iohannis úgy tett, mintha nagyon felpörcölködne, és újólag nulla toleranciát hirdetett meg a plagizálással kapcsolatban. Megmondta, hogy a tét Románia jövője. Lehet, hogy csak a plagizálás tényét ítéli el, és nem a plagizálókat?

Most legújabban éppen a miniszterelnök, Nicolae Ciucă feje fölött lóg Damoklész kardjaként az a vád, hogy ő is összemásolta doktori dolgozatát. Azt állítják róla, hogy 138 oldalas dolgozatából, legkevesebb 42-t máshonnan koppintott. Ciucă azzal védekezett, hogy dolgozatát a korábbi követelmények betartásával készítette.

Lucian Bode belügyminiszternek is meggyűlt a baja saját doktori munkájával, amelyet csak két számítógépen lehet tanulmányozni, de a képernyőt nem szabad lefényképezni vagy kinyomtatni azt, ami olvasható, biztosan azért, nehogy valaki ellopja az ott kifejtett gondolatokat.

Hírdetés

A volt katonaember, a mostani miniszterelnök, Ciucă dolgozata valószínű, katonai titkokat tartalmaz, ezért nem akarják nyilvánosságra hozni. Ezt csak egy titkos NATO-összejövetelen szabadna prezentálni.

A belügyminiszternek szintén lehet szigorúan bizalmas a dolgozata. Az USR parlamenti képviselői szerint (akik nekiveselkedtek lemásolni), valami titkos kincset rejthet, mert az energetikai biztonságról szól. Ezt – gondolom – egy uniós összejövetelen kellene zárt ajtók mögött bemutatni, amivel kicseleznék az Európa energetikai biztonságára törőket.

Különben is, Iohannis árnyalta a plagizálással kapcsolatos dörgedelmeit múlt csütörtökön Prágában, ahol sajtóértekezletet tartott. Elmagyarázta, hogy „amit a zéró toleranciáról mondtam, azok (a törvények) nem a múltra vonatkoznak, hanem a jövőre”. (Ilyen ő, előre tekint!) Megmondta még egyszer: az új törvények arra vonatkoznak, ami ezután történik. Tehát a dolgozatokat azelőtt kellene megvizsgálni másolás-ellenőrző programok segítségével, mielőtt az illetőnek doktori címet adnának. Más szóval, ami volt, az volt, felejtsük el, spongyát rá? Most, akiknek ilyen összemásolt dolgozatuk van raktáron, nem kell egyebet tenniük, csak a dátumot korábbira javítani?

Azon sopánkodunk, hogy az orvosdoktoraink közül sokan külföldre távoznak gyógyítani, ezért nálunk nagy hiány van belőlük. Jó lenne, ha nem az orvosi egyetemen szerzett doktori diplomával rendelkezők hagynának itt, mint Szent Pál, hanem más szakmában szerzett (hamis) doktori címmel büszkélkedők mennének el (melegebb éghajlatra), mert azok sokan vannak, és egyáltalán nem hiányoznának. Hátha máshol (ahol nincs ilyesmi) fel sem tételezik, hogy csalással tettek szert mindenféle doktori címekre. És akkor ott is lehetne belőlük miniszter vagy miniszterelnök, azt panaszolván, hogy nem lehetnek próféták saját hazájukban.

 

Borítókép: Facebook / Klaus Iohannis


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »