Kellemetlen meglepetés: egyre közelebb a magyar államcsőd

Kellemetlen meglepetés: egyre közelebb a magyar államcsőd

Egy, a napokban napvilágot látott országkockázati lista szerint Magyarország a világ tíz legkockázatosabb állama közé tartozik. Izgulnunk egyelőre nem biztos, hogy nagyon kell, mivel a hazánknál sokkal jómódúbb Olaszország és Szlovénia mögöttünk van. A Standard & Poor’s listáján Magyarország nincs az utolsók között az államcsődöt illetően, de Argentínában és Ukrajnában nagy gond van.

Múlt héten hozta nyilvánosságra legfrissebb, 2014-es második negyedéves összesítését a Standard & Poor’s (S&P) a világ országai szuverén államadósságának alakulásáról. A tanulmány abból a szempontból állította sorrendbe az egyes országokat, hogy az adósságuk függvényében mekkora esélyük van az államcsődre. Nem meglepő módon az első helyen Norvégia végzett, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy az ország nem lesz képes időben visszafizetni a kötelezettségeit. Az S&P ranglistáján ezt követően Svédország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Dánia, Finnország, Ausztria, Hollandia és Svájc következik.
Nagy a baj Argentínában

A legnagyobb kockázatú országnak Argentína számít, ahol az elmúlt hetekben egyébként is kétségessé vált az ország jövőbeli finanszírozása. A dél-amerikai országot követi Venezuela és Ukrajna, majd Pakisztán, Görögország, Ciprus, El Salvador, Libanon, Irak és Egyiptom következik. A legutolsó tíz állam közül Irak számít új szereplőnek, amit nagyrészt annak köszönhet, hogy az ország jelentős részét iszlamista lázadók foglalták el. Komoly javulást ért el Egyiptom (hatodikról a tizedik hely), amely, úgy tűnik, az elnökválasztás után egy nyugodtabb útra lépett.

Az S&P adatainak az értékeléséhez érdemes megnézni egy, szintén a napokban napvilágot látott szuverén adóskockázati besorolást. A Blackrock (BSRI) által készített ranglista többek között figyelembe veszi az adott állam pénzügyi mozgásterét, a szektor egészségét, valamint körülbelül egyharmad arányban az állami adósság visszafizetésének a készségét. Az első három helyen Norvégia, Szingapúr és Svájc szerepel a BSRI listáján, de a legjobbak között van természetesen Finnország, Svédország, Új-Zéland és Ausztrália is.

Hírdetés

Magyarország az utolsó tízben

Magyarország szempontjából lényegesen érdekesebb adat, hogy az 50 országot tartalmazó listán hazánk a 42. helyet foglalja el. Olyan államok előznek meg minket mint például Nigéria (40.), Indonézia (36.), Mexikó (32.), Kolumbia (28.) és többek között Peru (19.) is. Magyarország egyébként maga mögé utasította a jóval jobb életszínvonalat nyújtó Szlovéniát, Olaszországot és Portugáliát, ahol egyelőre nagyobb az esetleges államcsőd veszélye, mint nálunk. Hazánk egyébként a BSRI listáján a 2013. decemberi 38. helyről zuhant fél év alatt a 42.-re.

Hazánk a különféle mutatókat tekintve legrosszabbul a pénzügyi mozgásteret tekintve szerepelt, ahol az 50 országból a 45. helyet sikerült megszerezni, míg legjobban a pénzügyi szektor állapotát tekintve szerepeltünk: a 18. helyen végeztünk. Az utóbbi szempontból való kiváló szereplésünk azért nem tudott komoly mértékben javítani a helyzetünkön, mivel az összpontszámban csupán 10 százalékos súlyozással szerepel a pénzügyi szektor helyzete, míg a fiskális mozgástér 40 százalékkal.
Vajon mit lép majd a többi hitelminősítő?

Mint arról július 4-én beszámoltunk, nem hajtott végre hitelminősítői felülvizsgálatot a magyar államadós-kockázati osztályzatra a Moody’s Investors Service. A legutóbbi érdemi módosítást Magyarország esetében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s hajtotta végre március végén; az S&P akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő magyar besorolási értékelése szeptember 19-én várható.
A gazdasági eredményekre a hitelminősítők is pozitívan fognak reagálni – mondta még májusban az Equilor vezető elemzője a Lánchíd Rádióban. Kuti Ákos szerint nem hagyhatják figyelmen kívül a javuló GDP-növekedést, az ipari teljesítmény bővülését, a forint erősödését és a jóval alacsonyabb kamatok mellett is jól fogyó állampapírokat.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint a hitelminősítők „még nem ismerték el teljesen” a magyar gazdaság „meglepő” növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését, de valószínű, hogy az idén – legalább az osztályzati kilátások javításával – ezt megteszik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »