Keletnémet fülbemászók

Keletnémet fülbemászók

A keletnémet Eterna anyacégét 1947-ben alapították, s később az államosítás után a VEB Deutsche Schallplatten állami társaság adta ki hanghordozóit. Klasszikus zenei, opera és operett felvételei elismerést jelentettek nyugaton is a diktatórikus Német Demokratikus Köztársaságnak.

Lemezkiadó munkámban igen gyakran találkoztam az NDK-s Eterna kiadványokkal. A csehszlovák Supraphonnal együtt igazi konkurenciát jelentettek a Hungarotonnak, s ennek a versenynek a nyertese mindenképpen a zenekedvelő közönség volt. Gyűjteményemben gondot fordítottam a kelet-német hangfelvételekre, hiszen akkortájt a nyugati kiadványok beszerzése még nehézkesebbnek, s költségesebbnek számított.

A német lemeztársaságot az ellentmondást nem tűrő rezsim egyik kiemelt kedvenceként tartották számon,

Az utóbbitól A nürnbergi mesterdalnokokat emelném ki: a sztárok sorában a híres magyar basszbaritont, Kelemen Zoltánt is hallhatjuk e lemezen. Az említett dirigenseknek nem volt túl nehéz dolguk, hiszen kiváló együttesekkel dolgozhattak.

A kiadó legnevesebb előadója Kurt Masur volt. A világhírű karmester előbb a Drezdai Filharmonikus Zenekart irányította, de a Berlini Állami Opera (akkoriban Komische Oper) munkájából is kivette részét. Az ország újraegyesítésének ünnepén ő vezényelhette Beethoven IX. szimfóniáját, majd világot látott, s kivételes tudását a New York-i Filharmonikusok, s a Londoni Filharmonikus Zenekar élén kamatoztatta. Beethoven Missa solemnis interpretációja igazi nóvum minden gyűjtő számára.

Hírdetés

A nagyágyúk mellett az Eterna a „kismesterekre” is gondot fordított. Itt utalhatok Herbert Kegel nevére, aki a Drezdai Filharmonikusok élén számos kiváló lemezzel gazdagította a német repertoárt. A tragikus sorsú mester 1990-ben öngyilkos lett. Beethoven szimfóniáinak interpretációja kiváló stílusérzésről tanúskodik, s egy kuriózumra is felhívom a figyelmet: a IX. szimfónia 1983-as felvételén a basszus szólamot a magyar Kováts Kolos énekelte.

Érdekes, hogy a határokon való átjárás a keletnémetek számára tiltott volt, viszont a német nyelvterület zenei életében az elkülönülés jobban feloldódott.

Még hosszan folytathatnám a sort, megemlíthetem Max Pommer nevét, aki Bach-szakértőként a Brandenburgi versenyekkel alkotott maradandót.

Az Eterna kiadóról manapság már csak a vájtfülűek körében esik szó, viszont művészeik, s kiadványaik az interneten is hozzáférhetők. Ha ajánlhatok egy felvételt, Kurt Masur Beethoven III. Eroica szimfóniáját teszem közkinccsé egy 1972-es moszkvai felvételen:

(Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »