Kelemen Hunor: olyan csak ne nácizza le Wass Albertet, aki most a szélsõjobbal masírozik

Kelemen Hunor szerint nem a politikum feladata, hogy a melegek életébe beavatkozzon, de meg kell teremteni a homoszexuális pártok számára a civil partnerségi kapcsolatot Romániában. Mindezt az RMDSZ elnöke azon a szombat esti Szájkaratén mondta el, amiben Mostis Gergővel, a helyszínként szolgáló Planetárium kávézóban beszélgetett, de meglehetősen széles teret hagytak a közönségnek is kérdéseket feltenni mind anonim, mind személyes formában.

“Az ĂŠn vĂŠlemĂŠnyem erről mindig az volt, hogy ez egy szemĂŠlyes opciĂł, amelyben a politikĂĄnak nincs keresnivalĂłja. Meg kell teremteni annak a feltĂŠteleit, hogy mindenki a sajĂĄt ĂŠrtĂŠkrendje szerint ĂŠlhessen. Persze konzervatĂ­vabb vagyok mĂĄsoknĂĄl, szerintem a hĂĄzassĂĄgot meg kell tartani, a homoszexuĂĄlisoknak pedig meg kell teremteni a civil partnersĂŠget.” – mondta Kelemen.

Hírdetés

A beszĂŠlgetĂŠsen felmerĂźlt az is, ami nemrĂŠgiben nagyon felbolygatta mind a hazai, mind a magyarorszĂĄgi kĂśzvĂŠlemĂŠny egy jelentős rĂŠszĂŠt, ugyanis Budapest frissen megvĂĄlasztott polgĂĄrmestere, KarĂĄcsony Gergely egy ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre “nĂĄcinak vagy nĂĄcikollaborĂĄnsnak” nevezte Wass Albertet.

“AzĂŠrt mert a romĂĄn nĂŠpbĂ­rĂłsĂĄg hĂĄborĂşs bĹąnĂśsnek nyilvĂĄnĂ­totta, nem lehet messzemenő kĂśvetkeztetĂŠseket levonni; az, hogy a PatkĂĄnyok honfoglalĂĄsĂĄban erőteljesen zsidĂłellenes volt, az igaz. Az, hogy EgyesĂźlt Államokban ĂŠlt, ĂŠs oda nem fogadtak be hĂĄborĂşs bĹąnĂśsĂśket, azon ĂŠrdemes elgondolkodni, minthogy azon is, hogy az orszĂĄg nem adta ki soha RomĂĄnia kĂŠrĂŠsĂŠre, ĂŠs azt sem fogadta el, hogy RomĂĄnia hĂĄborĂşs bőnĂśsnek nyilvĂĄnĂ­tsa: az is igaz. GĂśncz ÁrpĂĄd 1993-ban kitĂźntette Wass Albertet, mĂĄrpedig GĂśncz ÁrpĂĄdot nem Ăşgy ismerjĂźk, aki nĂĄcikat kitĂźntet. Voltak olyan nĂŠzetei, amelyekkel ĂŠn messzemenően nem ĂŠrtek egyet, de ha SztĂĄlin mellett ĂĄllt volna ki, akkor sem ĂŠrtettem volna egyet vele. De innentől odĂĄig, hogy csuklĂłbĂłl lenĂĄcizzuk, hosszĂş Ăşt van. Főleg olyan ember ne tegye, aki most ĂŠppen a szĂŠlsőjobbal masĂ­rozik, hogy a hatalmat szerezzen” – mondta Kelemen Hunor, utalva arra, hogy a KarĂĄcson megvĂĄlasztĂĄsĂĄt segĂ­tő vĂĄlasztĂĄsi koalĂ­ciĂłban a Jobbik MagyarorszĂĄgĂŠrt pĂĄrt is rĂŠszt vett. (tudĂłsĂ­tĂłnktĂłl)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »