Kelemen Hunor: Johannis az egyetlen elnök, aki nem üzent a magyaroknak március 15-e alkalmából

Kelemen Hunor: Johannis az egyetlen elnök, aki nem üzent a magyaroknak március 15-e alkalmából

Klaus Johannis az első elnök, akinek semmilyen üzenete nem volt a magyar közösség számára március 15-e alkalmából, mondta el Kelemen Hunor szombaton az RMDSZ politikai Edzőtáborában Homródfürdőn.

Felemlegette, hogy Ion Iliescu második mandátuma alatt már üzent a magyaroknak a nemzeti ünnepen, és Emil Costantinescu, valamint Traian Băsescu sem mulasztottá el ezt megtenni, egyedül Klaus Johannis volt az az államfő, aki mandátumának 5 éve alatt egyszer sem tette meg ezt a gesztust.

Hírdetés

Az RMDSZ elnöke szerint a romániai magyaroknak nagyon megcsappant az elnök személyébe vettet bizalma. Kelemen Hunor elmondta, hogy 2014-hez viszonyítva a felére csökkent azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik még bíznak az államfőben. Elmondása szerint legutóbb még a romániai magyarok 82-82 százaléka szavazott az államfőre a második fordulóban.

Az RMDSZ elnöke azt is kifejtette, hogy Johannis megválasztásával 2014-ben megtört a jég, amikor egy szász nemzetiségű államfőt választottak az ország élére. Elmondása szerint miért ne mennénk tovább, nem kell visszafordulni, most már lehetne egy magyar elnöke is az országnak. Az RMDSZ elnöke azt is mondta, hogy garantálni tudja, hogy egy magyar államfő sokkal jobb lenne, mint az eddigiek. (Mediafax/hírszerk.)

Nyitókép: Gönczy Tamás


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »