Kelemen Hunor: Disznóság volt megismételni a szavazást

Kelemen Hunor: Disznóság volt megismételni a szavazást

Elégedetlenségének adott hangot szerdán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatos szavazás miatt. A szövetség képviselői nem szavazták meg a törvényjavaslatot.

“Disznóság volt megismételni a szavazást. Ez az eljárás nem fogadható el, nagy hiba volt. (…) A képviselők szavaztak, és a törvény nem ment át. Nem lehet az, hogy tíz perc múlva felébredsz, és azt mondod, szavazzunk még egyszer. Valóban a határon volt, 163 voks volt és 165-re lett volna szükség. De elfogadhatatlan addig ismételni a szavazást, amíg megvan a kellő szavazatszám” – nyilatkozta Kelemen, hozzátéve, ezzel ismét bebizonyosodott, hogy a koalíciós pártok “nem függnek az RMDSZ szavazataitól”.

A szövetségi elnök azt mondta, amennyiben az ellenzéki pártok megtámadják a jogszabályt az alkotmánybíróságon, a beadvány tartalmának függvényében az RMDSZ is támogathatja azt.

“Amennyiben elfogadható lesz a tartalma, természetesen mi is aláírjuk” – fogalmazott Kelemen.

A plénum szerdai ülésén kétszer bocsátották szavazásra a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet. Először az elfogadásához szükséges 165 helyett csak 163 támogató voksot kapott az indítvány. A PSD alsóházi frakcióvezetője, Daniel Suciu azonban kérte a szavazás megismétlését, arra hivatkozva, hogy a teremben ülő több kollégájának voksa nem jelent meg az összesítéskor. A második szavazáson végül 170 támogató és 70 ellenszavazattal elfogadták a tervezetet.

Hírdetés

A megszavazott javaslat többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak kötelező módon be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások haszonélvezőit. Az alsóház jogi bizottsága által hétfőn elfogadott módosító javaslat értelmében kivételt képeznek e kötelezettség alól a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezetei.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a témáról nyilatkozva cáfolta szerdán, hogy az RMDSZ-es képviselők voksaiért cserében szavazták meg kedden a kisebbségi szervezeteknek kedvező módosító javaslatot.

“Egy adott ponton el kell majd fogadnunk a nemzeti kisebbségek törvényét is, mert ezeknek a szervezeteknek nincs világosan meghatározott státusuk, és ez így nincs rendjén. Nem lehet azt mondani, hogy alapítványként kezeled őket, és közben részt vesznek a választásokon. Ez az oka annak, hogy azok a szervezetek kivételt képeznek a bejelentési kötelezettség alól, ezeket a struktúrákat amúgy is más intézmények ellenőrzik. Nincs szó tehát itt semmiféle politikai alkuról. Képtelenség ilyent állítani, hiszen az RMDSZ a jogszabály ellen szavazott” – fogalmazott Dragnea.

A PSD-elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a történtek miatt nem romlik meg a PSD és az RMDSZ viszonya. “Még volt példa arra, hogy az RMDSZ nem szavazott meg általunk támogatott törvényeket” – tette hozzá.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »