Kelemen Hunor: abban bízunk, hogy az RMDSZ öt százalék fölötti eredményt ér el az EP-választásokon

Kelemen Hunor: abban bízunk, hogy az RMDSZ öt százalék fölötti eredményt ér el az EP-választásokon

Abban bízunk, hogy az RMDSZ öt százalék fölötti eredményt ér el az európai parlamenti (EP-) választásokon – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap este Kolozsváron a szövetség eredményváró gyűlésén.

A szövetségi elnök a romániai urnazárást követően az EP- és a vele együtt megtartott helyhatósági választásokat értékelve elmondta: az exit poll-adatok „szép kerek számot”, öt százalékot mutatnak. Szerinte ez azt jelenti, hogy van közel 500 ezer szavazat, és az RMDSZ abban bízik, hogy a végeredménykor félmillió felett lesz a szavazatszám. „Akkor tudunk végleges eredményekről beszélni, amikor megszámolták az összes szavazatot” – jelentette ki a szövetség elnöke, hangsúlyozva: bizakodó, hogy az exit poll-adatok által jelzett öt százalék valóban meglesz.

Hírdetés

Kelemen Hunor a helyhatósági választások kapcsán elmondta: a szövetség szavazatszámlálása szerint az RMDSZ meg tudja őrizni eddigi mintegy kétszáz polgármesterét és a négy megyei tanácselnöki mandátumot Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyében, valamint bíznak a marosvásárhelyi és a szatmárnémeti győzelemben is. „Nagyon nehéz kampányon vagyunk túl, azt is mondhatnám, talán az RMDSZ legnehezebb kampányán” – jelentette ki az RMDSZ elnöke arra utalva, hogy mindkét romániai választáson magas részvétellel zárták az urnákat. Köszönetet mondott mindazoknak, akik szavazatukkal támogatták a szövetség jelöltjeit, és azoknak is, akik kivették a részüket a kampányból, mozgósításból. Hangsúlyozta: bizakodó, mivel az RMDSZ az elmúlt időszakban nem ért el ilyen magas, közel 500 ezres szavazatszámot az EP-választásokon.

Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője az MTI kérdésére közölte: a szövetség a legutóbbi, 2019-es EP-választásokon 476 ezer voksot szerzett. A szóvivő a sajtónak nyilatkozva örömének adott hangot, hogy az exit pollok szerint a botrányairól hírhedt Diana Sosoaca szenátor neve által fémjelzett SOS Románia párt nem jutott be az Európai Parlamentbe.

MTI

The post Kelemen Hunor: abban bízunk, hogy az RMDSZ öt százalék fölötti eredményt ér el az EP-választásokon appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »