Kék borral sokkolják a világot a spanyolok

Kék borral sokkolják a világot a spanyolok

Van, aki a poharát, van, aki a szemöldökét emeli a Gïk kék színű bora láttán, amit fehér és vörös szőlők levének házasításával, természetes színezékek hozzáadásával állítottak elő Spanyolországban.

Hírdetés

Az itallal a BBC összefoglalója szerint két éven át kísérleteztek baszk élelmiszermérnökök, kihasználva a természet és a modern technológia áldásait. A Gïk fehér és kék szőlők keresztezésével született, és két természetes színezéket tettek hozzá: antocianint, ami a szőlőszemek héjában található, és indigókármint, amelyet gyakran használnak ételszínezésre vöröseskék árnyalatának köszönhetően. Az ital ízét kalóriamentes édesítőkkel turbózzák fel, a végeredmény pedig – a hírek szerint – érett, zamatos, édes, kicsit szirupos nedű.

A Gïk megosztja a közönséget, többen blaszfémiának és borzalomnak tartják, amit az itallal műveltek. Előállítóinak azonban úgymond elegük van abból, hogy a spanyolok hagyománytisztelete gátja minden innovációnak, és a bort olyan „normális embereknek” szánják, akik nem ismerik a megkövesedett fogyasztási szabályok tucatjait. Mert nem is akarják ismerni ezeket.

Egyelőre nem tudni, hosszabb távon is életképes lesz-e a vállalkozás, vagy csak a sokk miatt kapták fel sokan a fejüket. A kék bor mindenesetre már huszonöt országban kapható, és Amerika meghódítására is készen áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »