Kegyvesztett lett a kormány kedvenc médiaügynöke

Kegyvesztett lett a kormány kedvenc médiaügynöke

„Eddig egyetlen versenyben sem a lakcímkártyámat kellett indítanom, hanem az ötleteinket és azokat a megoldásokat, amelyek megkülönböztetnek bennünket másoktól” – így hárította el a kritikákat az állami kommunikációs tendereket sorra nyerő Csetényi Csaba, amikor a Magyar Idők arról kérdezte: attól sikeres-e, mert egy társasházban lakik a közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatalt (NKOH) felügyelő miniszterrel. Bár a szakma ezt sokáig nem hitte el neki – a médiában állandó címkéje lett a „Rogán Antal szomszédja” –, most úgy fest, lakcímkártyája önmagában tényleg nem garantálja a sikert.

Több forrásból is megerősített információink szerint hirtelen naggyá nőtt cége, a Network 360 Reklámügynökség a jövőben nem számíthat túl sok állami megrendelésre, Csetényi kiesett a pikszisből. Pedig nem akárkiről van szó: cégei kulcsszerepet játszottak az elmúlt években az állami reklámpénzek segítségével épített fideszes médiabirodalom finanszírozásában, 2015–2016-ban a Network volt a kormány első számú ügynöksége.

Többek között ők vitték a „kényszer-betelepítés ellen” kezdeményezett népszavazás tavalyi kampányát, népszerűsítették a kormány „reformjait”, reklámozták a paksi bővítést, buzdítottak államkötvények vásárlására. A Magyar Nemzet számításai szerint 2014 óta 23,7 milliárdnyi központi állami megbízást nyertek el.

Csetényi havi, olykor heti rendszerességgel egyeztetett a kampányokat kitaláló és felügyelő miniszterelnöki főtanácsadóval, Habony Árpáddal, a kommunikációs minisztert régóta ismeri, Rogán Antal polgármestersége idején a Network – akkori nevén: HG 360 – dolgozott a belvárosi önkormányzatnak is. A kommunikációs piacon már tavaly ősszel rebesgették, hogy a Networköt le fogják cserélni egy másik ügynökségre. Ám az NKOH tavaly novemberben lezárt tendere még cáfolni látszott a szóbeszédet: a Network újra nyerni tudott konzorciumi társával – a szintén Csetényi tulajdonában lévő Affiliate Kft.-vel – a 25 milliárdos keretösszegű kormányzati gigapályázaton.

Csakhogy ez a közbeszerzési eljárás több szakaszból áll, nem elég túljutni az első körön: az NKOH-val kötött szerződés csak arra jogosít, hogy az azon kihirdetett három nyertes később újra és újra megküzdhessen egymással a konkrét megbízásokért. Az idei belső körös pályázatokon pedig már nem brillírozott a Network. Csetényi cége a 18 megbízásból kettőt nyert el, a 24,7 milliárdos keret mindösszesen 0,7 százalékát szerezte meg. Ez 165 millió forintot jelent, miközben vetélytársa, a Trinity Kft. 10,3 milliárdot, a New Land Media Kft. 14 milliárdot keresett. Előbbi a Szijjártó Péterrel és Seszták Miklóssal is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor érdekeltsége, míg a New Land Balásy Gyula és Mamustits Péter vállalkozása. Bár utóbbi két üzletembernek nincsenek olyan szerteágazó fideszes kapcsolatai, mint Kunának, alvállalkozóként korábban már számos kormányzati kampányban vettek részt. Ők tervezték például a bevándorlóellenes hirdetések grafikáját, Rogánék bíznak bennük. Most a Network helyébe léptek: már Balásyék viszik a Rogán és Habony irányította kormányzati kampányokat.

Hírdetés

Több forrásból megerősített információink szerint elszámolási viták vezettek a bizalomvesztéshez. Az állami reklámpénzek áramoltatását a kormánypárt felső vezetésében kiemelt ügyként kezelik: részben ebből finanszírozzák az új médiumokat. Csakhogy tavaly a médiabirodalom több vezetője is reklamált, hogy a kifizetések késnek vagy meg sem érkeznek. A kormányközeli médiabirodalom zászlóshajójánál, a TV2-n a Mérték Médiaelemző Műhely elemzése szerint megháromszorozódtak az állami hirdetések, ennek ellenére Andy Vajna tévéje 7,2 milliárdos veszteséggel zárta a 2016-os évet. A panaszok egy része eljutott Orbán Viktor kormányfőhöz is, mire átvilágították a rendszert. Egy a médiaépítkezésben kulcsszerepet játszó forrás azt mondta lapunknak: mára hatalmasra nőtt a portfólió, átláthatatlanná vált a rendszer, és a forrásigény is megugrott, így nehéz megállapítani, mekkora a Network felelőssége. Egy biztos: a Fidesz vezetésében elégedetlenek voltak az elvégzett munkával.

Megkerestük az érintettet is. Csetényi Csaba bizalomvesztésre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta: szerinte felesleges egy pillanatfelvétel alapján teljesítményt értékelni. Állítása szerint az a cél, hogy 2017-ben is hozzák a tavalyi számokat. Az állami megrendelések látványos visszaesésével azonban ezt nehéz lesz megvalósítani. Azt hallottuk, hogy cégei a korábbinál is agresszívabban próbálnak terjeszkedni a piaci ügyfelek körében, de kérdéses, hogy ez meddig tud működni. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis ha valaki kiesik a kormányzat kegyeiből, azzal a kabinettel jó kapcsolatra törekvő vállalatok sem szívesen dolgoznak együtt.

Az állami tendereken pedig a jövő szempontjából sem túl jó hír számukra, hogy míg a korábbi évekből tucatnyi olyan állami közbeszerzést találtunk, amin csak a Network indult, az idén a társaság által megcélzott megbízásokra a New Land és a Trinity is rástartolt. Csetényiéket a legérzékenyebben állítólag a Magyar Turisztikai Ügynökség 3 milliárdos kommunikációs tenderének elbukása érintette, erről ugyanis – amint egy forrásunk fogalmazott – eredetileg szinte mindenki úgy gondolta, nekik írták ki. Azt Csetényi Csaba is elismerte lapunknak, hogy ezt a megbízást nagyon szerették volna. – Az eredményhirdetés után nagy viták voltak házon belül – mondta a Magyar Nemzetnek.

Kiszorítva a rádióból

Sokak szerint Csetényiék háttérbe szorításának első látványos eleme az volt, amikor 2016 végén egyszer csak kicsavarták a kezükből rádiós bizniszük felét. A vállalkozó és állandó üzlettársa, Krskó Tibor már jó ideje gründolt egy cégcsoportot, amely a közrádiók és számos vidéki csatorna reklámjait adhatja el. Tavaly októberben tulajdonképpen be is jelentették ennek létrejöttét. Decemberben azonban beszállt a vezető hazai tévés értékesítőház, az ekkor már Habony Árpád hitelezőjének, Tombor Andrásnak a tulajdonában lévő (és emiatt sokak szerint Habony érdekeltségbe tartozó) Atmedia Kft. A felek új céget alapítottak, amibe Csetényiék bevittek mindent 51 százalékos tulajdonhányadért cserébe. Bár az együttműködést lehet gazdasági érvekkel magyarázni, lapunknak több forrás is inkább úgy értelmezte a lépést: részben einstandolták a belső körből kikerülő vállalkozó üzletét. Azóta ráadásul Andy Vajna Rádió 1-e is elvitt több vidéki adót a decemberben alapított közös vállalkozás ügyfélköréből, sőt a két üzleti csoport a rádiós közönségmérés kapcsán kiírt tenderen is harcban áll egymással. (J. Z.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »