Kegyetlenség?

Az őskori emberiség egyik alapélménye, hogy alapvetően rossz dolog állatot ölni, de ez egy kényszer, így a megölt állatot tisztelni kell.

A Biblia szerint az első emberek vegetáriánusok voltak, s csak akkor tértek át a húsevésre, amikor a növényi táplálék immár nem adott elég életenergiát. S a paradicsomban az emberek ismét vegetáriánusok lesznek.

Az állat tisztelete azt is tartalmazza, hogy a megölése ne legyen kegyetlen.

Ennek máig nyoma van. Pár szadistát leszámítva, mindenki rosszul lenne egy direkt kegyetlen módon véghez vitt disznóvágástól. A puhatestűeket viszont senki se “tiszteli”, senki se gondolja, hogy élve főzésük probléma lenne, túl messze vannak.

Hírdetés

A köztes terület az ízeltlábúak és a halak. Egyesek szerint ezek is “igazi” állatok, mások szerint nem azok. Európában ugyan nem, de Ázsiában megesik a halak élve fogyasztása, elkészítése. Európában csak az egészen kis méretű halaknál van ilyen. Bulgáriában egy ilyen hal van, egy heringféle, egészen kis, szardíniához hasonló fekete-tengeri hal, ezeket élve sütik olajban, s egészben fogyasztják (a bolgár neve цаца).

A hagyományos horgászetika – mely ma már alig létezik – tiltotta a halak kínzását. Pl. kínzásnak minősült a kifogott hal zacskóban való élve hazavitele, a normál, etikus módszer a parton való megölés volt, még egy kis fakalapács is része volt a horgászkészletnek, ezzel illett a halat fejbe vágva elkábítani, mielőtt késsel felvágjuk a hasát és megtisztítjuk. Amikor kisgyerekként horgász voltam, nekem megtanították, ha horgászni akarok, tanuljam meg a hal feldolgozását is.

A legnagyobb vitát az ízeltlábúak okozzák, itt ugyani a bevett megoldás forró vízben élve főzés. Ennek oka, hogy a megölt rákban gyorsan elindulnak a bomlási folyamatok, megjelennek bizonyos károkozók, melyek az ember halálát is okozzák. Örök vita: érzi-e a rák a fájdalmat a folyamat alatt. Nem tudom, mindenesetre nyomasztó látvány az a 40-50 másodperc, mely alatt a rák meghal a vízben, így mi mindig tartózkodtunk élő rák vásárlásától, megelégedünk a mélyfagyasztottal.

Egyébként a Magyarországon meglévő folyami rák esetében az élve főzés indokolatlan. Ezt nekem egy idős bácsi magyarázta a 70-es években. Egyszer fogtunk egy nagy rákot. A bácsi rámutatott a rák hármas farkára, majd elmondta, a középső részt ki kell húzni, ezzel a rák azonnal meghal, itt van ugyanis a központi idegrendszere. Szóval vigyük haza a rákot, tegyük fel a vizet, majd a vízbe tétel előtt fél-egy perccel öljük meg a rákot ezzel a humánus módszerrel, így mespróljuk magunknak a forró vízben kapálozó rák látványát. A lényeg: ne teljen el több idő a “kivégzés” és a főzés között.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »