Kegyetlen állapotok: 15 millióba kerül egy csirke, 2,6 millióba a vécépapír

Kegyetlen állapotok: 15 millióba kerül egy csirke, 2,6 millióba a vécépapír

Az ötszámjegyű inflációval küzdő Venezuelában az árszínvonal az egekbe szökött. Caracasban szó szerint milliókat kell fizetni az alaptermékekért, persze bolivárban. A venezuelai pénz egy garast sem ér már, számolás helyett az üzletekben kilóra mérik a bankókat.

A Maduro elnök által vaskézzel irányított kormányzat öt nullát vágott le a bolivár bankók végéről. Hétfőtől így gyakorlatilag új pénznemet vezettek be: az “erős bolivárt” felváltotta a “szuverén” bolivár, amelynek árfolyamát már a petro kriptovalutához kötöttek. A lakosság sok jóra nem számíthat.

Hogy a több tízezer százalékos infláció hogyan jelent meg eddig a mindennapokban? Egy 2,4 kilogrammos csirke 14,6 millió bolivárba került Caracasban. Ez 1,9 eurónak felel meg. Egy kiló paradicsomért 5 millió bolivárt kellett kipengetni, egy guriga vécépapír pedig 2,6 millióba került. 2,5 millió bolivárért vásárolhattak egy kiló rizst.

Hírdetés

A gyermekes családok is összehúzhatták a nadrágszíjat, a baba törlőkendők csomagja 8 millió bolivarba kerül. Egy kiló sajt ára 7,5 millió bolivár. Most öt nullát levágtak az árakból, így a sajt példájánál maradva az már “csak” 75 bolivárba kerül. Kérdés, hogy meddig.

A venezuelai valuta olyan gyorsan értékelődik le, hogy eddig a fizetés utáni napokban az emberek azonnal elköltötték a bérüket. Egy hét után ugyanis már megduplázódtak az árak. A nagy kérdés, hogy egy bizonytalan jövőjű kriptovalutához kötni a fizetőeszközt mennyire bizonyul majd jó ötletnek.

DW.com

Nyitókép: DW.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »