"Kedves tragumúrák!" – így hívta szilveszterezni a marosvásárhelyi önkormányzat a magyarokat

"Kedves tragumúrák!" – így hívta szilveszterezni a marosvásárhelyi önkormányzat a magyarokat

A majdnem felerészt magyarok lakta megyeszékely hivatalos Facebook oldalán ugyanis a következő ünnepi bejegyzést sikerült közzétenni december 31-én délután. 

„Kedves Tragumúrák, 2018-ig még több óra van. Ma este várunk Önöket Marosvásárhely központjában az új évre való áttérés ünneplésére. A színpad készen van, a tűzijátékok, de más meglepetések is várják Önt 22.30-tól. Boldog születésnapot!”

A tragumúráknak szóló születésnapi meghívást – amint az ránézésre is sejthető – a Google fordító segítségével sikerült megalkotni. Az ordas bakira még rá is tettek egy jó nagy lapáttal, amikor két órával később közzétettek bocsánatkérő  bejegyzést, amelyben azzal magyarázták az értelmetlen szövegkatyvaszt, hogy 

nem volt hivatalos tolmácsuk. 

Hírdetés

Marosvásárhely lakosságának a 2011-es népszámlálás tanúsága szerint 42,84%-a magyar, 55.352 ember. A román polgármester által vezetett önkormányzat azonban a jelek szerint olyan kommunikációs csapatot alkalmaz, amelyben

senki nem tud magyarul, és az 55.352 magyarból egyetlen olyan ismerőse sincs, akit megkért volna, hogy lefordítson egy három mondatos szöveget.

Arról már nem is beszélve, hogy a város nevét még románul is sikerült helytelenül, az 1990 előtti helyesírás szabályai szerint „Tirgu Mureș”-nek írni, a negyedszázada érvényes „Târgu Mureș” helyett. (Egyébként az önkormányzati Facebook-oldal is e szép, ceausescu-i időkre emlékeztető néven fut.)

Hogy valami jó hír is legyen Vásárhelyről: 

Dorin Florea polgármester január elsejétől leváltotta tisztségéről Valentin Bretfeleant, a helyi rendőrség magyarellenességéről ismert parancsnokát. A  Bretfelean által vezetett marosvásárhelyi rendőrség a magyar jogkövetelések akadályozásáról vált híressé az elmúlt években. Rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román-magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, évről évre igyekezett keresztbe tenni a Székely Szabadság Napjának, és agyar feliratok miatt szabott ki bírságokat.

Valentin Bretfelean tíz éve vezette a marosvásárhelyi helyi rendőrséget. Korábban súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Máramaros megyei részlegének éléről. Jellemző módon Vásárhelyről is érdemei sliemrése mellett távozik, a polgármesteri hivatal nem győzte hangsúlyozni, hogy a döntés a helyi rendőrség átszervezésével áll összefüggésben, és „semmilyen szolgálati probléma nem merült fel a kapitánnyal szemben.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »