Kedden szavaznak az Alkotmánybíróság új elnökéről

Kedden szavaznak az Alkotmánybíróság új elnökéről

Az Országgyűlés titkos szavazással választja meg az Alkotmánybíróság új vezetőjét. Kövér László házelnök hétfőn benyújtott javaslata szerint a jelölt Juhász Imre alkotmánybíró.

A jelölt Juhász Imre, akit 2013 tavaszán választották meg 12 évre alkotmánybírónak, így megválasztása esetén elnöki megbízatása is alkotmánybírói hivatali idejének lejártáig, azaz 2025. április 3-ig tart – írja az Index.

Hírdetés

A tavaszi ülésszak utolsó, június 11-i ülésének napirendje szerint a képviselők kedd délután – az interpellációk és a zárószavazások után – titkosan szavaznak az Alkotmánybíróság elnökének személyéről. Eredményes választás esetén Juhász Imre le is teszi az esküt.

A lap emlékeztet, hogy az Alkotmánybíróságnak három hónapja nincs elnöke, miután március 5-ei hatállyal Sulyok Tamást, a testület korábbi elnökét választották meg államfőnek. A távozó elnök rendezett körülményeket akart maga mögött hagyni, ezért február 27-én javaslatot tett a teljes ülésnek, hogy Salamon László alkotmánybírót válassza meg elnökhelyettesnek. Salamont titkos szavazással meg is választották. Így egyúttal az is eldőlt, hogy az új elnök megválasztásáig nem korelnök, hanem elnökhelyettes vezeti a testületet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »