Kazettás bombákkal látja el Ukrajnát az Egyesült Államok

Kazettás bombákkal látja el Ukrajnát az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok újabb 800 millió dollár értékű katonai segítséget küld Ukrajnába – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium; a csomag ENSZ-egyezményben tiltott kazettás lőszereket is tartalmaz.

A külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a szállítmány többfajta precíziós lőszert, rakétákat, légvédelmi és harckocsi-elhárító eszközöket, valamint harci járműveket foglal magában, és olyan, DPICM-ek kategóriájába tartozó rendkívül hatékony tüzérségi eszközöket, amelyeket az Egyesült Államok ezt megelőzően nem küldött Ukrajna számára. A DPICM (dual-purpose improved conventional munition) úgynevezett kazettás lőszer, amely nagyszámú kisebb bombát bocsát ki, melyek széles területen, válogatás nélkül ölhetnek. Azok, amelyek nem robbannak fel, évtizedekig veszélyt jelentenek.

Joe Biden a CNN-nek adott interjúban nehéz döntésnek nevezte a hozzájárulás megadását a vitatott eszközök szállításához, de hozzátette, hogy meggyőzték őt ennek szükségességéről, mert Ukrajnának szüksége van lőszerre az orosz erők elleni támadáshoz. „Az ukrán erők kifogyóban vannak a tüzérségi eszközökből, és nekünk is alacsonyak a készleteink” – magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy átmeneti időszakra fogadta el a védelmi minisztérium javaslatát a kazettás eszközök ukrajnai szállítására, ameddig az Egyesült Államok nem lesz képes több 155 milliméteres lőszert legyártani.

Hírdetés

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a lőszerekkel kapcsolatos aggályokról az amerikai adminisztráció egyeztetett a szövetségesei­vel és partnereivel. Jake Sullivan azzal érvelt, hogy miközben Oroszország kazettás lőszert polgári lakosság ellen is bevet, addig az ukrán erők az ország területének védelmében használják majd, és „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatot. Jake Sullivan kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog háborúba keveredni Oroszországgal, és nem bocsát Ukrajna rendelkezésére fegyvert ahhoz, hogy azt saját területén kívül használja fel.

Az amerikai fegyverszállítmány bejelentése előtt az ENSZ főtitkára szóvivőhelyettese útján közölte, hogy továbbra sem támogatja a kazettás lőszerek alkalmazását. Farhan Haq elmondta, hogy Antonio Guterres kiáll a kazettás lőszerek betiltásáról szóló ENSZ-egyezmény mellett, amelyet 15 éve kötöttek, és amelyhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között nem szerepel az Egyesült Államok, Oroszország és Kína.

Rishi Sunak nem támogatja az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás bombákat küldjenek Ukrajnába – számolt be a Sky News. A brit miniszterelnök kiemelte, hogy az Egyesült Királyság egyike annak a 123 aláírónak, akik aláírták a használatukat tiltó egyezményt. Sunak, aki ma találkozik az amerikai elnökkel, azt nyilatkozta, hogy Nagy-Britannia ehelyett tankok és nagy hatótávolságú fegyverek biztosításával támogatja Kijevet.

„Nem kellene kazettás bombákat küldeni Ukrajna megsegítésére” – ezt viszont már a spanyol védelmi miniszter nyilatkozta szombaton, egy nappal az Egyesült Államok bejelentése után. A Reuters cikke szerint a kazettás bombákat több mint száz ország, köztük Spanyolország is tiltja.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »