Katonai vadászgépek vásárlása – a tárca két kínálatból választ

Katonai vadászgépek vásárlása – a tárca két kínálatból választ

POZSONY. A védelmi minisztériumnak csupán két kínálat jöhet szóba a tervezett katonai vadászgépek megvásárlása céljából. Az egyik az amerikai F-16-os vadászgépek, illetve a svéd JAS-39 Grippenek. „Az új típusú orosz szuperszonikus vadászgépek vásárlását a védelmi minisztérium jelenlegi vezetése még csak nem is mérlegelte” – nyilatkozta a tárca szóvivője, Danka Capáková. A tárca egyúttal visszavonta a 3D radarokra kiírt tendert.

A légtér védelmének biztosítására irányuló új javaslatokat Peter Gajdoš védelmi miniszter legkésőbb május 29-ig terjeszti a kormány elé. A szóvivő szerint a részletes elemzés, a beszerzési és üzemeltetési költségek, illetőleg az új típusú repülőgépek számára szükséges infrastruktúra szintén az anyag részét képezi.

A miniszter tisztségbe lépését követően arra kérte a kormányt, módosítsa a vadászgépek beszerzésével kapcsolatos döntését, tekintettel arra, hogy a svéd partner akkori ajánlata irreális volt. „A folyamatot nem lehetett gyorsítani, tekintettel arra, hogy műszakilag és anyagilag egyaránt a több évtizedre szóló legelőnyösebb ajánlatot szerettük volna megszerezni” – szögezte le Capáková, majd hozzátette: a tárgyalások egyidejűleg az amerikai és svéd partnerrel is folytatódnak.

Hírdetés

A védelmi tárca visszavonta a 3D radarokra 2015-ben, még a korábbi kormány idején kiírt nemzetközi tendert. Az ok, hogy a pályázatnak nem volt győztese, pedig az első körben még négy cég jelentkezett a 60 milliós beruházásra.

A szlovák hadsereg nem rendelkezik modern radarokkal, a most hadrendben lévő berendezések elöregedtek, és az Oroszország elleni szankciók következtében az alkatrész utánpótlás, illetve felújításuk lehetetlenné vált.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »