Katonai puccs Törökországban

Katonai puccs Törökországban

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe.

Isztambulban mindkét Boszporusz-hidat lezárták. A török hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat.

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe – jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

Lezárták a Boszporusz-hidakat

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint korábban mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók lepték el az átkelőkre vezető utakat.

Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Túszokat ejtettek a katonai főparancsnokságon

A török NTV tévécsatorna riportere arról számolt be, hogy a török katonai főparancsnokságon túszokat ejtettek a puccsisták, a CNN Türk tévé szerint köztük van a vezérkari főnök is.

Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számoltak be a tudósítók.

Hírdetés

Hivatalosan is bejelentették a hatalomátvételt

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat “a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.

Binali Yildirim török kormányfő péntek este közölte: katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog.

A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy “megtegyék azt, ami szükséges”.

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: “a parancsnoki láncon kívül” hajtották végre a törvényellenes akciót.

Yildirim hangsúlyozta: “a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek.”

Törökország teljes területén kijárási tilalmat rendeltek el

Binali Yildirim miniszterelnök később a Hurriyet Daily News című lap internetes honlapjának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: “erőink az erővel szemben erőt alkalmaznak majd”.

A tájékoztatási eszközök szerint a puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások megállapítják, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

Még nem tudni, hogy sikeres-e a puccs – vélik a szakértők

Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tagip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén.

Karas Dávid, Isztambulban élő politológus meglepetésnek nevezte az eseményeket, és megerősítette, hogy fegyverropogást hallani a városban.

Földi László biztonságpolitikai szakértő azt emelte ki: a helyzetet bonyolítja, hogy Törökország a NATO tagja, és az Egyesült Államokkal együtt a katonai szövetség erejének 90 százalékát adja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »