Katolikus siketek zarándokoltak Fatimába több európai országból

Katolikus siketek zarándokoltak Fatimába több európai országból

Szeptember 26–29. között került sor az európai katolikus siketek zarándoklatára Fatimába. Közel négyszázan vettek részt az eseményen, amelyre Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Németország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Svédország, Lettország, Lengyelország és Írország zarándokai érkeztek.

Nagy Sándor hallássérült-referens, tabáni plébániai kormányzó beszámolóját szerkesztve adjuk közre.

Igazi pünkösdi élmény volt találkozni különböző országokból jött siket testvérekkel. Noha minden országnak megvan a maga saját jelnyelve, mégis hamar tudtunk egymáshoz kapcsolódni.

A háromnapos zarándoklat során meglátogattuk a jelenések helyszíneit és közelebbről is megismertük a fatimai üzenetet. A közös imádságok, személyes találkozások és beszélgetések erősítették mindannyiunkban, hogy Krisztus követőiként egy közösségbe tartozunk, bármilyen is a hallásállapotunk és bármely országban élünk is.

Hazánkból egy hét fős csoport vett részt a zarándoklaton. A siket és nagyothalló közösségben itthon jubileumi évet ünneplünk: 50 évvel ezelőtt szerveződött újjá a magyar Katolikus Hallássérült Pasztoráció. Éppen Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén, 1973. december 8-án volt az első szentmise, amelyet jelnyelven is kísértek, és ahol így a siket testvérek akadálymentesen vehettek részt.

A hallássérült hívek referenseként különösen is kértem Fatimában Szűz Mária közbenjárását, hogy felismerhessük itthon az idők jeleit s az Úr akarata szerint járjuk utunkat.

A közös imádságokat, katekéziseket és előadásokat, valamint az ünnepi szentmisére való akadálymentes bekapcsolódást több mint 40 jelnyelvi tolmács, 20 önkéntes és még számtalan szolgálattevő segítette. Nagy hála a szervezőknek és a zarándoklat támogatóinak, a Portugál Püspöki Konferencia Fogyatékossággal élők Lelkészi Szolgálatának, a Fatimai Kegyhely szolgálattevőinek, valamint az Európai Katolikus Siketek Szervezetének (Deaf Catholics of Europe).

Hírdetés

A zarándoklat kezdetén José Ornelas Carvalho, a Leiria–Fátimai Egyházmegye püspöke köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta: „Szűz Mária mindig közvetíti Isten szeretetét gyermekei iránt”.

Az ünnepi zárószentmisén Ferenc pápa üzenetet is küldött a zarándoklat résztvevőinek, amit a fatimai kegyhely rektora, Carlos Cabecinhas atya olvasott fel. A Szentatya köszöntötte a siketek második európai zarándoklatának résztvevőit, akikre az isteni kegyelmek bőségét kéri, „hogy egyre inkább tudatában legyenek annak, hogy milyen ajándékot jelentenek az Egyházban és a világban”. A Szentatya nagyon hálás nekik, mert megtanítanak arra, hogy saját gyarlóságainkkal együtt éljünk, valamint emlékeztetnek arra, hogy Isten jelenlétét inkább a hitünkkel, semmint a fülünkkel érezzük.” Végül apostoli áldását adva a Szűzanya oltalmába ajánlotta a résztvevőket.

Az európai siketek első zarándoklata Lourdes-ban volt 2018-ban, ahol több mint 400 siket testvér gyűlt össze. Ahogyan az Európai Siket Katolikusok (Deaf Catholics of Europe, DCE) szervezetének elnöke, a spanyol Miguel Garcia is fogalmazott: „Ezek a találkozók lehetőséget kínálnak arra, hogy erősítsék az egységet a siket katolikusok között Európában, és fellendítsék a siketek lelkipásztori ellátását a zarándoklatnak otthont adó országban. Az imádkozás, a tapasztalatok megosztása, a Fatimai Szűz történetének megismerése és a más országokból származó siketekkel való találkozás megszilárdítja a közösséget és elősegíti az Istennel való kapcsolat szorosabbra fűzését, illetve az evangelizációt a siketek között.”

Jövőre, a 2025. évi jubileumi szentévben Ferenc pápa április végén várja a fogyatékossággal élőket, köztük a siket testvéreket is Rómban egy újabb közös találkozásra.

Szöveg: Nagy Sándor hallássérült-referens, tabáni plébániai kormányzó

Forrás és fotó: Katolikus Hallássérült Pasztoráció

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »